Andreas Karlsson ska utlämnas till Sverige. Foto: Tommy PetterssonAndreas Karlsson ska utlämnas till Sverige. Foto: Tommy Pettersson
Andreas Karlsson ska utlämnas till Sverige. Foto: Tommy Pettersson
Sex personer skadades efter nazistattacken den 9 mars 2014. Foto: Patrick PerssonSex personer skadades efter nazistattacken den 9 mars 2014. Foto: Patrick Persson
Sex personer skadades efter nazistattacken den 9 mars 2014.  Foto: Patrick Persson

Svenske nazisten ska utlämnas till Sverige

Publicerad

Den internationellt efterlyste nazisten Andreas Karlsson, 31, ska utlämnas från Ukraina till Sverige. Det meddelade åklagarmyndigheten på fredagen. Andreas Karlsson misstänks för mordförsök på två kvinnor och tre män i Malmö i början av mars 2014.

– Han förnekar brott, säger Theodor Nordenadler som är Karlssons försvarsadvokat.

Mordförsöken inträffade efter en feministisk demonstration vid Möllevången.

Andreas Karlsson är välkänd som nazist och för sitt medlemskap i Svenskarnas parti. Under sin flykt och efter att han blev häktad i sin frånvaro har han hånat svensk polis. Han har lagt ut bilder på sig själv på Facebook och varit tydlig med att han inte haft planer att komma hem till Sverige.

Men efter beskedet i december förra året, som avslöjades av Aftonbladet, att han gripits av ukrainsk polis tycks den inställningen ha förändrats.

Hans advokat Theodor Nordenadler uppger för Kvällsposten att man arbetat för att få Karlsson till Sverige så fort som möjligt.

Nazisten Karlsson pekades tidigt ut efter den våldsamma attacken på Kristianstadsgatan i Malmö då fem personer blev skadade. Två av dem är kvinnor. Svårast skadad blev antirasisten och MFF-supportern Showan Shattak.

I det handgemäng som uppstod på gatan använde en eller flera av de misstänkta bland annat kniv.

Polisen grep tämligen omgående tre kamrater till Andreas Karlsson som misstänkta för inblandning. Karlsson hade också kunnat gripas snabbt eftersom han stoppades vid en poliskontroll kort efter attacken på Kristianstadsgatan. Men poliserna lät honom gå.

Under de första inledande förhören gjorde de tre gripna männen motanmälningar och påstod att de var brottsoffer och hävdade att demonstranterna attackerat dem.

Showan låg nedsövd

Karlsson har en intervju med Sydsvenskan berättat vad han anser hände om vad som hände den kvällen.

– Senare kommer ett stort maskerat gäng springandes från en sidogata mot oss, skrikandes och kastade flaskor. Alla utom en av oss lyckas springa iväg och när vi upptäcker att vår vän blir grovt misshandlad av gruppen så vänder vi tillbaka för att ingripa. Tumult uppstår, vi lyckas befria vår vän och tar återigen till flykt.

Men efterhand som polisen genomfört förhör med alla inblandade ansåg åklagaren att det saknades anledning att tro på den versionen.

Åklagaren har betydligt större tilltro till demonstranternas och andra vittnens berättelser om vad som hände på Kristianstadsgatan. De tre misstänktas anmälningar avskrevs därför tidigt.

Showan Shattak vårdades under en längre tid på sjukhus. Han hölls bland annat nedsövd i över en vecka på Skånes universitetssjukhus i Lund. Hans tillstånd beskrevs som att han svävade mellan liv och död.

-  Det sista jag minns från kvällen är att någon sitter på mig och slår. Sedan är det svart, har Showan Shattack berättat i intervjun med Sydsvenskan.

I samma intervju berättar han också om de men han fick efter misshandeln och mordförsöket. Han lider bland annat av ständig huvudvärk.

–  Jag blir aldrig gamla Showan igen. Att inse det har varit jobbigt. Men jag ser det som att jag fått en ny chans, som att livet börjar om, säger han i intervjun med Sydsvenskan.

Karlsson förnekar brott

En vecka efter det våldsamma överfallet samlades omkring 10 000 personer på Möllevångstorget för att tillsammans demonstrera under parollen: "Kämpa Malmö", som också kom att målas på det lagliga klotterplanket Folkets park, alldeles i närheten där attacken inträffade.

– Han förnekar brott, säger Theodor Nordenadler som ännu inte fått besked när Andreas Karlsson utlämnas till Sverige.

Tidpunkten för när Karlsson kommer till Sverige är inte fastställd.

– Det blir troligen i slutet av februari, säger Theodor Nordenadler.

Bekräftelsen att Andreas Karlsson ska utlämnas innebär att han snarast ska föras till Sverige. Han kommer då på nytt ställs inför en häktningsdomare. Andreas Karlsson kommer då, enligt sin advokat, yrka på att bli försatt på fri fot.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag