Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

UD begär att få träffa terrormisstänkt svensk

UD bekräftar för Kvällsposten att mannen har frihetsberövats utomlands.
Foto: JOHANNA SVENSSON

En 59-årig man från södra Sverige har frihetsberövats under sin semesterresa i Barcelona.

Turkiet har begärt honom utlämnad, misstänkt för att ha organiserat terrorhandlingar.

Mannens vänner anklagar Turkiet för att försöka tysta svensk-turkiska regimkritiker.

Och svenska UD har nu genom sina beskickningar i Spanien begärt att få träffa mannen.

– Vi har begärt konsulärt tillträde, säger Gunnar Vrang, presskommunikatör på UD.

Det var i torsdags som 59-åringen, hemmahörande i södra Sverige, frihetsberövades under en passkontroll i Barcelona dit han åkt på helgresa.

Mannen anklagas av Turkiet för att ha organiserat terrorhandlingar.

Vid rutinkontrollen upptäcktes att han var efterlyst av Interpol, vilket han själv inte ska ha känt till.

59-åringen kom till Sverige för omkring 30 år sedan efter att ha flytt Turkiet och ska ha dubbelt medborgarskap. Här har han arbetat som pedagog och är redaktör för en socialistisk, regimkritisk turkisk tidning. Mannen ska ha gripits av Interpol.

Vännerna anklagar Turkiet för att tysta

Den frihetsberövade mannens bekanta säger till Kvällsposten att de är oroliga att han ska utlämnas till Turkiet. De anklagar den turkiska regimen för att försöka skrämma svensk-turkar från att engagera sig mot president Recep Tayyip Erdogan.

– Vi uppmanar Sveriges regering att agera mot Turkiets rättsövergrepp. Det är av yttersta vikt att svenska myndigheter agerar för att hans rättsskydd säkras.

Enligt svenska UD har man riktat en begäran till spanska myndigheter om så kallat konsulärt tillträde - att träffa den misstänkte mannen eller dennes juridiske ombud.

Det här är andra gången på kort tid som en svensk medborgare frihetsberövas på order från den turkiska regimen. I början av juli greps en svensk på en turkisk ö när han och tio andra människorättsaktivister hade samlats för en workshop om digital säkerhet.

Organisationen Reportrar utan gränser begär att spanska myndigheter ska avfärda de turkiska anklagelserna och släppa honom.

–  Det här är ett försök från Erdogan att förlänga sin makt även utanför landets gränser. Han vill visa att han kan komma åt kritiska röster även om de inte finns i landet. Det är ett missbruk av det internationella polissamarbetet som riskerar att få stora konsekvenser, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Hundratals journalister fängslade

Hundratals journalister har fängslats och medier har stängts ner i Turkiet det senaste året. I slutet av juli 2016 dömdes svensk-turkiske journalisten Sahin Alpay i Turkiet till tre livstidsdomar för att ha planerat och deltagit i militärkuppförsöket den 15 juli.

– Om Sveriges regering vill vara en röst mot Erdogans förtryck av kurder, minoritetsgrupper och politisk opposition, måste den också försvara svenska medborgares rätt att yttra sig och röra sig utanför Sveriges gränser, skriver 59-åringens vänner.

UD bekräftar för Kvällsposten att mannen har frihetsberövats utomlands.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!