Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk firma sålde ”zigenar”-dräkter

”Det kan ses som ett hatbrott eller diskriminering”, säger advokaten Sunita Memetovic.
På företagets hemsida salufördes en rad ”zigenar”-produkter.

Nätbutiken Tema Shop säljer maskeraddräkter med namn som ”zigenar-flicka” och ”deluxe zigenaren”. 

Enligt ett flertal romer sprider dräkterna rasistiska nidbilder.

Nu ryter de ifrån och fördömer företagets handlingar. 

– Jag tänkte ”står det verkligen zigenare”? Såhär får det absolut inte vara, vi har kämpat i åratal för att få bort det skällsordet. Vi är romer och det heter rom, säger Daniel Szoppe. 

Daniel Szoppe, som själv är rom, letade efter maskeraddräkter till sin dotter. Men en av dräkterna på nätbutiken Tema Shop fick honom att reagera. Dräkten i fråga heter ”zigenar-flicka”. 

Maskeraddräkten föreställer en ung flicka som håller spåkort i händerna och är klädd i en färgglad kjol och sjalett. I beskrivningen uppmanar företaget föräldrar att klä ut sina barn till en ”söt zigenare”. Dräkten finns i storlekar som passar barn mellan 4-13 år. 

– Det fick mig att tänka på allt negativt jag gått igenom i livet för att folk såg mig som en ”zigenare”. Jag hade inte velat att min dotter bär dräkten, den hade gjort henne ont, det är en parodi av vår kultur, säger Daniel Szoppe.  

”Jag tänkte, står det verkligen zigenare? Såhär får det absolut inte vara, vi har kämpat i åratal för att få bort det skällsordet. Vi är romer och det heter rom”, säger Daniel Szoppe.
Foto: Privat

”Kränkande bild av romer”

Daniel Szoppe känner sig kränkt och kommer anmäla företaget för hets mot folkgrupp. 

På hemsidan finns fler dräkter där ordet ”zigenare” och stereotypiska beskrivningar används. Dräkten ”deluxe zigenare” framställer en kvinna i svart klänning med en spåkula i handen. ”Zigenare kan spå in i framtiden”, står det i produktbeskrivningen. 

– Detta är en föråldrad fördom om romer, säger Marian Wydow, som under 20 års tid jobbat med frågor som berör minoriteten. 

Marian Wydow sitter med i regeringens referensgrupp för romsk inkludering och menar att företaget målar upp en antiziganistisk bild av minoriteten. Enligt honom använder sig nätbutiken av rasism som ett säljknep när de målar upp en falsk bild av romer.

– Det här är en kränkande bild av romer som historiskt sett använts för att diskriminera oss. Dräkterna bidrar till att bibehålla denna bild, säger han.

Marian Wydow sitter med i regeringens referensgrupp för romsk inkludering och menar att företaget målar upp en antiziganistisk bild av minoriteten.
Foto: Privat

Advokaten: ”Kan ses som hatbrott”

Marian Wydow säger att man i Sverige under många år spridit bilden att romer sysslar med häxkonst och spådomar för att sprida hat mot gruppen. Marian Wydow ser en direkt koppling till företagets maskeraddräkter och den historiska nidbild av romer som skadat minoriteten. 

– Det är historiska generaliserande fördomar som använts för att exkludera romer från det gemensamma vi:et, säger han.

Sunita Memetovic, advokat, menar att den här typen av beskrivningar och namn på dräkterna skulle kunna strida mot lagen. Hon håller med om att företaget ska anmälas. 

– Jag kan inte på rak arm säga om det är olagligt eller inte. Men det finns aspekter i det här som gör att det kan ses som ett hatbrott eller diskriminering mot folkgruppen, säger Sunita Memetovic. 

Advokaten Sunita Memetovic menar att den här typen av beskrivningar och namn på dräkterna skulle kunna strida mot lagen.

Sunita Memetovic menar att är en svår fråga när det rör sig om företag. Men i kombination med att det använts skällsord och fördomsfulla beskrivningar så kan det leda till hat mot gruppen. Därför bör ärendet prövas. 

– Det finns skäl att anmäla det här. På den här hemsidan utgår man ifrån en stereotypisk bild av romer och spelar på de osanningar som finns om gruppen. Z-ordet anspelar också på hat mot gruppen. Det är förskräckligt. Det är inte bara vuxna människor man pekar ut, här pekar man ut barn också. Så här får man inte bete sig, säger Sunita Memetovic.

Under måndagen har flera personer, bland annat influencers på Instagram, hört av sig till företaget med klagomål. Under dagen tas dräkterna bort från nätbutikens sida och företaget publicerar en offentlig ursäkt på sina sociala medier. 

Under måndagen publicerade företaget en offentlig ursäkt på sina sociala medier.

De uppger att de haft produkter på hemsidan som varit stötande och att de uppskattar att människor uppmärksammat deras misstag. I meddelandet står det att Temashop stöttar alla, oavsett hudfärg, kultur och historia och att detta ska speglas i deras produkter. 

”Vi ber hemskt mycket om ursäkt och hoppas att ni förstår att vi också kan misslyckas”, skriver Temashop på sina sociala medier med en ledsen emoji på slutet.

Bolaget ägs av två parter, Volquards Holding och Tema Shop Holding. Kvällsposten har sökt ansvariga för ytterligare kommentar.Felicias ettårige son kallades ”zigenare”

Ettårige Charlie vill leka med andra barn på lekplatsen men det vill inte föräldrar till andra barn.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!