Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk 19-åring häktas i Danmark – nekar till brott

Flyktbilen som männen använde sig av var anmäld som stulen.Foto: POLISEN
Enligt uppgifter till Expressen är en av de döda männen en ledargestalt för den kriminella grupperingen ”Shottaz” i RinkebyFoto: KVP/EXPRESSEN
Här sköts en 23-årig man som beskrivs som en ledargestalt i det stockholmsbaserade kriminella nätverket ”Shottaz”.Foto: KVP

Svensk polis har gripit tre unga män för misstänkt inblandning i gängmordet i danska Herlev.

En av dem, en 19-årig man, blev på torsdagen överlämnad till Danmark och häktades omgående misstänkt för dubbelmordet, mordförsök och vapenbrott, skriver Ekstrabladet. 

De andra två kommer också att överlämnas till Danmark, skriver Dagens Nyheter.

Vid 13-tiden på torsdagen ankom 19-åringen till Kastrup flygplats med poliseskort.

Han greps på tisdagen av svensk polis och på onsdagen meddelade hans advokat att 19-åringen medgav överlämningen till Danmark.

I dagarna kommer även 17-åringen och 18-åringen att utlämnas till Danmark, skriver Dagens Nyheter.

Drygt en timme efter att ha landat ställdes 19-åringen inför rätten i Glostrup för häktesförhandling. 

Häktesförhandlingen skedde inom stängda dörrar men enligt Ekstrabladet är 19-åringen förutom dubbelmordet misstänkt för ett mordförsök som ska ha skett den aktuella mordkvällen. Han misstänks även för vapenbrott.

Via en svensk tolk meddelade mannen att han inte önskade ge sin version av det som hänt inför rätten, skriver Ekstrabladet.

Rätten beslutade att häkta 19-åringen. Han misstänks ha planlagt och utfört morden tillsammans med tre andra medgärningsmän.

19-åringen nekar till morden.

Gängledare greps

Den 29 juni greps en 21-årig svensk man i danska Århus som beskrivs som en av ledarna i Dödspatrullen. Tre unga män, 17, 18 och 19 år gamla, greps i södra Stockholm under tisdagen.

Sammanlagt har polisen nu fyra personer i förvar som misstänks för koppling till dådet.
Två av dem är fortfarande på svensk mark medan två nu är förda till Danmark. 

Den 25 juni sköts två svenska män, en 23-åring och en 21-åring, ihjäl på öppen gata i danska Herlev, norr om Köpenhamn i Danmark. En tredjeman ska ha blivit utsatt för ett mordförsök men lyckades gömma sig i ett buskage, skriver Ekstrabladet.

Dansk polis inledde omgående ett samarbete med svensk polis och misstankarna pekade direkt på att det handlade om en uppgörelse mellan två kriminella nätverk.

Den mördade 23-åringen beskrivs som en av ledargestalt i det kriminella nätverket ”Shottaz”, vilka rivaliserar med det kriminella nätverket ”Dödspatrullen”.

Båda gängen har sin bas i Rinkeby i Stockholm.

Enligt uppgifter till Expressen är den häktade mannen som greps i Århus, en av ledarna för ”Dödspatrullen” – som haft en blodig gängkonflikt med ”Shottaz”Foto: KVP/EXPRESSEN

Ändrade sig under förhandlingen

De två männen som är kvar i Stockholm har satt sig emot överlämningen och förhandlingar om överlämning skedde under torsdagen.

– Båda häktades. I det ena fallet beslutades det att han skulle överlämnas. För den andra fattar tingsrätten beslut senare i dag eller i morgon.

Under förhandlingarna meddelade 18-åringen att han samtyckte till överlämningen.

– Men då var det redan för sent, så rätten måste besluta, säger Lise Tamm, chefsåklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. 

Båda ungdomarna kommer överlämnas till Danmark inom kort, berättar åklagaren.