Sven-Erik Alhem: Det är fullkomligt bisarrt

Publicerad

Mannen som misstänks för taximordet i Malmö är tillbaka i Sverige och överlämnade sig till polisen under måndagskvällen.

Men polisen sa att det var stängt och skickade honom till stationen vid Davidshall i stället, rapporterar Sydsvenskan.

– Det verkar jättekonstigt och fullkomligt bisarrt. Jag har aldrig hört om något liknande, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Saleh Hadri har varit häktad i sin frånvaro och är misstänkt för mordet på det kriminella gänget Wolfpacks ledare i Malmö 2011.

Under måndagskvällen besökte mannen polishuset på Porslinsgatan och tryckte på porttelefonen. Han fick beskedet att det var stängt.

Alhem är kritisk

– Stängt? Jag sa att jag är misstänkt för mord och efterlyst - ni vill verkligen ha tag på mig. Då sa de att jag skulle ta mig till stationen vid Davidshall i stället, säger 45-åringen till Sydsvenskan.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem är förvånad över polisens agerande.

– Polisen borde ha fortsatt att prata med honom i porttelefonen och skickat en polis under tiden. Det är fullkomligt bisarrt att han själv skulle gå i väg om han är misstänkt för mord. Mannen måste ha blivit väldigt förvirrad, säger Sven-Erik Alhem.

I nära 15 månader har mannen varit häktad i sin frånvaro. Han säger att han själv tagit sig till Sverige på egen hand med hjälp av falska pass.

– Svenska polisen måste kolla med myndighetskontroller i andra länder. Man går aldrig säkert när man är häktad i sin frånvaro. Det är lätt att komma i konakt med en kontroll och förr eller senare åker man dit, säger Alhem.

Följer med vakten

När mannen kommer till Davidshall anger han sitt personnummer. En av arrestvakterna frågar honom "vill du följa med oss?" Då nickar han och går i väg.

Saleh Hadri säger till Sydsvenskan att han inte har med mordet att göra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag