Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svedalaborna sa nej – till superfängelset

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN

Fängelsebygget i Svedala har länge varit en infekterad fråga.

Under söndagen – samtidigt som EU-valet – röstade Svedalaborna om bygget.

Nejsidan vann med kraftig marginal.

Samtidigt som EU-valet röstade Svedalaborna om ytterligare en fråga – ifall Kriminalvården får bygga ett fängelse på kommunens åkermark.

6876 röstade nej till förslaget, medan 2721 röstade ja.

Tvisten mellan fängelse eller inte fängelse i Svedala har varit aktuell sedan vintern 2017, när kommunen och Kriminalvården kom överens – det ska byggas ett nytt fängelse i Svedala kommun.

Den nya anstalten ska ha mellan 150 och 300 platser och vara av säkerhetsklass 2. Den förväntas stå klar om fem till tio år. 

Tanken är att avhjälpa den akuta platsbristen för Kriminalvården i Sydsverige.

Samlade in namnunderskrifter

Många Svedalaborna var dock inte nöjda med beslutet. Trots löften om att husvärden inte skulle påverkas och att bygget skulle innebära nya jobb.

På facebook samlades kritiska röster och bildade ”Fängelsefritt Svedala”. 

De lyckades samla in 1600 namnunderskrifter som krävdes för att frågan om folkomröstning skulle veckas i kommunen. 

I början av december i fjol beslöt kommunfullmäktige att säga ja till en folkomröstning som skulle hållas den 26 maj – samma dag som EU-valet.

Majoriteten i kommunfullmäktige är positiva till en anstalt i kommunen.

– Jag ser det inte som sannolikt att en anstalt skulle påverka kommunens varumärke negativt. Jag upplever att Svedalaborna vill ha en mer levande kommun dygnet runt, med handel, då behöver vi fler som arbetar i kommunen, har kommunalrådet Linda Allansson Wester (M) tidigare sagt till Kvällsposten.

Tre partier är emot – Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och det lokala partiet Älska Svedala. 

– Kommunpolitiken är väldigt rigid i Svedala. Det märks att kommunledningen inte är van vid att invånare ifrågasätter och begär ut handlingar, har organisationen Fängelsefritt Svedalas talesperson Heléne Östberg tidigare sagt till Kvällsposten.

 

LÄS MER: De strider om jättefängelset 

 

Är rädda för fångar på rymmen

Några av argumenten som lyfts mot fängelset är att naturen kring Svedala skulle påverkas, att fängelset kommer förstöra värdefull jordbruksmark. Samt att det finns rädsla för att fångar rymmer och eller att bygget drar kriminella till Svedala. 

Den positiva sidan menar däremot att bygget skulle leda till att Svedala hamnar i på sikt får bättre infrastruktur och fler jobb. 

När Fängelsefritt Svedala nyligen gjorde en opinionsmätning visade det sig att ja-sidan och de som inte bestämt sig för hur de ska rösta tillsammans uppgick till 49 procent.

Enligt Sydsvenskan har Nej-sidan satsat en halv miljon kronor för att gå segrande ut ur folkomröstningen.