Övergångsstället på Södergatan är målat i 3-D och ser ut att sväva. Foto: Helsningborgs stads Facebook-sidaÖvergångsstället på Södergatan är målat i 3-D och ser ut att sväva. Foto: Helsningborgs stads Facebook-sida
Övergångsstället på Södergatan är målat i 3-D och ser ut att sväva. Foto: Helsningborgs stads Facebook-sida
Oscar Grönvall jobbar som trafikchef på Helsingborg stad och hoppas att bilister ska sakta ner med stadens nya design på övergångsstället. Foto: CAROLINE GORANSSON FOUND.SE / ©CAROLINE GÖRANSSON UPPHOVSMANNENS NAMN SKA ALLTIOscar Grönvall jobbar som trafikchef på Helsingborg stad och hoppas att bilister ska sakta ner med stadens nya design på övergångsstället. Foto: CAROLINE GORANSSON FOUND.SE / ©CAROLINE GÖRANSSON UPPHOVSMANNENS NAMN SKA ALLTI
Oscar Grönvall jobbar som trafikchef på Helsingborg stad och hoppas att bilister ska sakta ner med stadens nya design på övergångsstället. Foto: CAROLINE GORANSSON FOUND.SE / ©CAROLINE GÖRANSSON UPPHOVSMANNENS NAMN SKA ALLTI
Oscar Grönvall, trafikchef på Helsingborgs stad, på 3D-övergångstället. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNOscar Grönvall, trafikchef på Helsingborgs stad, på 3D-övergångstället. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oscar Grönvall, trafikchef på Helsingborgs stad, på 3D-övergångstället. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svävande övergångsställe ska få bilister att sakta ner

Publicerad

Är det ett svävande övergångsställe?

Nej – det är bara Helsingborgs försök till lugnare körning.

– Tanken är att bilister ska tänka på farten, men ännu är det för tidigt att säga om hastigheten sänkt eller inte, säger Oscar Grönvall, trafikchef på Helsingborg stad.

På Södergatan i Helsingborg ser det ut som att övergångsstället svävar. Men det är bara en synvilla. På skärtorsdagen var målningen av det tredimensionella övergångsstället klar, något som HD var först med att rapportera om.

– Det kom som en påskpresent, säger Oscar Grönvall, trafikchef på Helsingborg stad.

Sedan i höstas har de jobbat och planerat målningen men det tog ett tag innan övergångsstället var på plats. På grund av den långa vintern var det svårt att måla på asfalten och det var först när marken var bar som det gick att genomföra projektet. 

– Tanken är att bilister ska tänka på farten men ännu är det för tidigt att säga om hastigheten sänkt eller inte.

Reaktionerna på övergångsstället har varit positivt, men en fråga som dykt upp är om övergångsstället kommer ändra något för synskadade. Oscar Grönvall säger att den lagstiftningsmässigt fungerar precis som vanligt. 

 

LÄS MER: Anders geniala skylt gör succé: “Folk lär ju stanna och läsa” 

 

Likadant på Island

Grundidén är alltså sänkta hastigheter men det är också ett bidrag till den södra stadskärnans upprustning. 

– Vi ville bidra med något fint och inte bara vara de tråkiga "trafikarna", säger Oscar Grönvall.

Att måla övergångsställen i 3-D har gjorts i andra städer också. Den Isländska staden Ísafjörður hade ett likadant och blev omnämnd i brittiska The Sun i höstas.

Varför de valde att måla på just Södergatan beror på att gatan både trafikeras av bilar och bussar. Gatan har tidigare använts under Pride och målats i regnbågens färger.

– Så om du har något förslag på nytt motiv är det bara att säga till!

Relaterade ämnen
Elin Salenstedt
Elin Salenstedt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag