Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svartsjuk kvinna skrev hotbrev – till sig själv

En kvinna tog kontakt med polisen då hon, enligt henne själv, mottagit flera hotbrev. Foto: FREDRIK SAMUELSON

Den 34-åriga kvinnan pekade ut en annan kvinna som skyldig till en längre tids trakasserier och hotbrev.

Men efter att de båda kvinnorna genomgått skrivprov på polisstationen svängde misstankarna till att gälla kvinnan som hotades.

– Jag påstår att hon själv har konstruerat misstankarna och förfalskat bevis, säger kammaråklagare Hans Harding.

Händelserna inträffade under flera månader 2016. Enligt kvinnan, som är i 30-årsåldern, blev hon och hennes sambo i Malmö utsatta för flera hot och ofredanden. Bland annat genom hotbrev och olika saker som skickades till dem i present.

Efter en tid tog kvinnan kontakt med polisen och pekade ut en annan kvinna i Malmö som misstänkt för att ligga bakom händelserna. Polisen tog uppgifterna på allvar, identifierade den utpekade och grep henne. 

– I ljuset av det utredningsmaterial jag då hade tog jag misstankarna på allvar och anhöll den utpekade kvinnan. Hon blev sedan även häktad. När jag tog del av den totala brevskörden ändrades min bedömning, säger åklagaren Hans Harding.

Vändning i utredningen

När han började arbeta med breven på allvar väcktes misstankar om att det i själva verket var kvinnan som anmält hoten som själv skrivit dem.

– Helhetsbilden gav mig uppfattningen att det inte kan vara någon annan än hon som har skrivit dem. Det handlade bland annat om information som ingen annan utanför förhållandet kunde ha, säger han.

Breven har analyserats av handstilsexperter på Nationellt forensiskt center (NFC) men det har inte gått att slå fast vem som har skrivit dem.

– Det beror på att handstilen är så kraftig förställd att den är mycket svår att jämföra med någon annan.

Kvinnorna fick skriva prov hos polisen

Under utredningen kallades båda kvinnorna till ett skrivprov på polisstationen. En polis läste upp en text som de båda fick skriva ned för hand.

– Där ser man att den misstänkta kvinnan gör vissa stavfel som är identiska med fel som även finns i breven. Den tidigare utpekade kvinnan gör inga sådana fel.

På onsdagen åtalades kvinnan för brotten falsk tillvitelse, falsk angivelse och bevisförvanskning. Rättegången är planerad till senare i år. Om hon fälls riskerar hon fängelse i upp till två år.

– Detta är, enligt min mening, utlöst av att hon har känt svartsjuka av olika skäl. Hon gjorde det här för att ge igen, att förebrå honom, säger Hans Harding.

Kvinnan nekar till anklagelserna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!