Advokat Sven A Olsson har förlorat flera uppdrag.Advokat Sven A Olsson har förlorat flera uppdrag.
Advokat Sven A Olsson har förlorat flera uppdrag.
Den ryske oligarken Gennadij Timtjenko. Foto: WikicommonsDen ryske oligarken Gennadij Timtjenko. Foto: Wikicommons
Den ryske oligarken Gennadij Timtjenko. Foto: Wikicommons

Svartlistad advokat förlorar sina uppdrag

Publicerad

Advokat Sven A Olsson, som förts upp på en amerikansk sanktionslista, har tvingats lämna flera uppdrag efter påtryckningar från svenska banker.

– Det är stötande, säger Advokatsamfundets Anne Ramberg, som kräver att regeringen agerar.

Den 22 december fördes affärsadvokaten – som länge företrätt den ryske oligarken Gennadij Timtjenko – upp på amerikanska finansdepartementets sanktionslista, som används för att sätta press på Ryssland i Ukrainakonflikten. Nu, en månad senare, märks svartlistningen tydligt.

Sanktionerna är tänkta att drabba företag som ägs till minst 50 procent av svartlistade personer. Men för Olsson har de indirekta effekterna blivit långt större.

– Problemet är att bankerna överreagerar och tar kontakt med bolag jag arbetar med och säger att de inte kan vara bank för företaget om jag sitter kvar. Det är bolag där jag uppträder som advokat och styrelseledamot som jag inte äger någonting i, säger Sven A Olsson.

Fortsätter uppdragen

Sedan sanktionerna trädde i kraft har advokatens American Express-kort slutat fungera och hans franska bankkonto, som han använder för att betala räkningar till familjens lägenhet i Paris, sagts upp. En betalning från ett europeiskt företag har fastnat på vägen.

Sven A Olsson kallar situationen "Kafkamässig" och ska i veckan påbörja processen med att försöka bli borttagen från listan. Samtidigt fortsätter han att företräda Timchenko-sfären.

– Som advokat har jag ingen anledning att sluta arbeta med de bolagen. Det vore fegt och felaktigt. Det vore kanske bekvämare för mig att pudla och lämna allting, men inga amerikanska myndigheter ska tala om för mig vilka bolag jag ska arbeta med. Ska en advokat vika ner sig på det sättet?

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg kallar svartlistningen "oerhört obehaglig".

– Att identifiera advokaten med klienten och förhindra dem att utföra sina arbetsuppgifter brukar man göra i icke-demokratier. Det blir en utpressningssituation. Ytterst handlar det om allas rätt att få ett ombud, säger Ramberg.

Går till regeringen

Advokatsamfundet analyserar situationen och planerar att kontakta regeringen.

– Sveriges regering borde agera i det här fallet, säger Anne Ramberg.

Utrikesdepartementet känner till att advokaten svartlistats, men har inte öppnat något ärende för att vidta åtgärder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag