Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svarta siffror: Nytt smittorekord i Danmark

Sydkorea har nått högsta antal nya fall under oktober månad.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

945 nya fall av covidsmitta har konstaterats i Danmark, enligt siffror från danska Statens serum institut, SSI. 

Det är den hittills högsta dygnssiffran under pandemin.

– Vi ser en snabb utveckling där ökningen är brant och det är bekymrande, säger Kasper Iversen, överläkare på Herlev og Gentofte sjukhus, till Ritzau.

Coronaläget i Danmark är mycket allvarligt. SSI har under helgen presenterat dagliga uppdateringar övar antalet nya konstaterade fall av covidsmitta.

Den tidigare högsta dygnssiffran kom under fredagen med 859 nya smittade personer. Under lördagen var siffran 789, enligt Ekstrabladet

Under söndagen noterades ett dystert rekord: 945 nya fall av covidsmitta.

– De höga smittotalen är tyvärr väntade. Men det är ändå ett dystert rekord. Vi ser en snabb utveckling där ökningen är brant och det är bekymrande, säger Kasper Iversen, överläkare på Herlev og Gentofte sjukhus, till Ritzau.

Nya restriktioner

127 personer vårdades under söndagen på sjukhus i Danmark, 18 av dessa på intensivvårdsavdelning.

Det senaste dygnet har två dödsfall rapporterats i Danmark.

I fredags kallade statsminister Mette Frederiksen till presskonferens. Under träffen meddelade hon att flera restriktioner för att stävja smittspridningen förlängs – och att en rad nya restriktioner införs. 

Församlingsförbudet sänks, från 50 till tio personer, och danskarna uppmanas samtidigt begränsa sina sociala kontakter och träffa högst tio personer utöver familj och arbetskamrater.

– Från måndag och fyra veckor framåt rekommenderas man inte träffa mer än tio personer utöver den egna familjen och kollegerna på arbetsplatsen eller i utbildningen. Vi vet att det är en åtgärd som kommer att drabba hårt, sa Mette Frederiksen under pressträffen i fredags.

Dessutom införs förbud mot alkoholförsäljning efter klockan 22 och krav på munskydd i alla offentliga sammanhang, även inomhus.

Både under lördagen och söndagen hölls myndigheter pressträffar rörande den allvarliga coronasituationen. Under lördagen informerade regeringen om ensamma och isolerade under pandemin.

Tidigare i veckan stängde Danmark sina gränser för resande från en rad regioner i Sverige, bland annat Skåne, Blekinge, Kronoberg och Halland. Undantag görs för bland annat arbetspendlare. Under fredagen meddelade statsministern att gränsbevakningen ska förstärkas ytterligare.

Tegnell, Giesecke och Wallensten förutspådde utvecklingen: ”Blir inte mer än enstaka fall”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!