Öresundskraft levererar fjärrvärme och elektricitet till 260 000 kunder i nordvästra Skåne. Foto: Timo JulkuÖresundskraft levererar fjärrvärme och elektricitet till 260 000 kunder i nordvästra Skåne. Foto: Timo Julku
Öresundskraft levererar fjärrvärme och elektricitet till 260 000 kunder i nordvästra Skåne. Foto: Timo Julku
Öresundskraft har varit i kontakt med fastighetsägaren.Öresundskraft har varit i kontakt med fastighetsägaren.
Öresundskraft har varit i kontakt med fastighetsägaren.
Vattnet håller 95 grader i fjärrvärmeledningarna. Foto: Timo JulkuVattnet håller 95 grader i fjärrvärmeledningarna. Foto: Timo Julku
Vattnet håller 95 grader i fjärrvärmeledningarna. Foto: Timo Julku

Svårt skadad av skållhett vatten

Publicerad

En man i 55-årsåldern brännskadades allvarligt när han tog sig in genom ett källarfönster till en villa i Helsingborg och ramlade rakt ner i skållhett vatten.

Källaren hade översvämmats av en sprucken fjärrvärmeledning.

"En allvarlig och tragisk händelse", säger ansvariga vid fjärrvärmeföretaget.

Det var i onsdags eftermiddag som mannen klättrade in genom källarfönstret till villan i södra Helsingborg. Huset ägs av en bekant till honom men står tomt.

Mannen kunde inte veta att en fjärrvärmeledning hade spruckit och att utrymmet nu var fyllt av hett vatten.

– Han landade i vattnet i källaren. Jag vet inte hur varmt det var men i huvudledningen ute i gatan håller det 95 grader, säger Göran Skoglund, pressansvarig på energiföretaget Öresundskraft.

Göran Skoglund på Öresundskraft säger att läckan tros ha berott på en sönderfryst ledning.Foto: Öresundskraft

Fördes till lasarettet

Ambulans larmades till platsen och mannen fördes till akuten på Helsingborgs lasarett.

– Han har lämnat akuten men är kvar på sjukhuset. Mannen har allvarliga skador, säger Louise Ercolino vid Region Skånes pressjour.

Vattnet till huset stängdes av under onsdagskvällen och saneringsarbetet har påbörjats. Öresundskraft har även varit i kontakt med fastighetsägaren.

En första teknisk besiktning av olycksplatsen tyder på att läckaget har orsakats av en sönderfryst ledning i huset.

Ventilen var avstängd

– Ingen har varit hemma på en tid och ventilen till fjärrvärmen var avstängd, säger Göran Skoglund.

Huset hade blivit så kallt att det sannolikt bildats en ispropp som sprängt rören så att hett vatten därefter kunnat strömma in källaren.

Vatten fylldes på hela tiden och rann samtidigt av genom källaravloppet. På så vis tillfördes hela tiden ny värme.

Olyckor med fjärrvärme har inträffat tidigare – till exempel allt har montörer fått skador när de kommit i alltför nära kontakt med hetvattnet.

Aldrig hänt något liknande

– Men så vitt jag vet har vi aldrig haft en olycka som denna tidigare i Sverige, säger Göran Skoglund.

Även Håkan Rannestig, chef för affärsområde distribution på Öresundskraft, säger att det som nu har inträffat är något ytterst ovanligt.

– Det är en allvarlig och tragisk händelse och vi tänker i första hand på den skadade och hans familj, kommenterar han.

Öresundskraft ägs av Helsingborgs stad och levererar bland annat fjärrvärme och elektricitet till 260 000 kunder i nordvästra Skåne.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag