Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svårt sjuke Altin utvisas – till ”främmande” land

Altin Vitia genomgick en hjärttransplantation i Sverige som barn – nu ska han utvisas.Foto: Privat
Läkaren Karin Tran Lundmark beskriver utvisningen som en ”dödsdom”.

2015 gav Sverige Altin Vitia, 18, ett nytt hjärta. 

Nu utvisas kosovanen till ett land där han inte pratar språket, har medborgarskap eller kontakter.

– Han riskerar att inte få den vård han behöver, säger hans läkare Karin Tran Lundmark.

Det var 2015, under ett besök i Malmö, som Altin Vitia blev så allvarligt sjuk att han hade dött utan en hjärttransplantation. 

Han hade tur och fick snabbt ett nytt hjärta. Men hans kropp har gjort flera försök att stöta bort hjärtat och han är känslig för infektioner. 

– Vården är komplicerad, och det är ganska få händer som håller i den här i Sverige, säger Karin Tran Lundmark.

Migrationsverket har avslagit på Altin Vitias asylansökan. Man planerade först utvisning till Kosovo, med motiveringen att det finns möjlighet för vård i grannlandet Serbien. 

Men att ta sig mellan länderna är svårt, och framför allt tidskrävande. Altin Vitias tillstånd gör att det är bråttom om han blir sjuk och det görs inga akuta sjuktransporter mellan Kosovo och Serbien.

Beslutet överklagades.

”Känner absolut ingen i Serbien”

I förra veckan slog Migrationsdomstolen fast att det inte finns något verkställighetshinder för utvisning. Och senast den 19 juni ska Altin Vitia sitta på ett plan – till Serbien.

– Jag känner absolut ingen i Serbien och jag pratar inte språket, säger Altin Vitia. 

2008 erkände Sverige Kosovo som en suverän stat. Serbien har än i dag inte erkänt landets självständighet – och så sent som förra året kollapsade förhandlingarna mellan länderna. 

Nu kämpar Altin Vitia, hans läkare Karin Tarn Lundmark och hans ombud Anna Ekvall för att Altin ska få stanna i Sverige. Hoppet är en resningsansökan till Högsta förvaltningsdomstolen.

Så här skriver advokaten:

Migrationsverket utvisar annars inte medborgare i Kosovo till Serbien, men av någon anledning har man valt att göra så i Altin Vitia fall. Vi menar att man i och med detta utvisar Altin Vitia till tredje land

Advokat Anna Ekvall.Foto: Daniel Granlund, Spocks Family

Beroende av vård

Enligt domen från Migrationsdomstolen i Malmö har Migrationsverket varit i kontakt med serbisk sjukvård. 

Av utredningen i målet framgår att Migrationsverket arbetar aktivt för att ge stöd i planeringen av den fortsatta vården och att serbiska myndigheter till verket har bekräftat att medicinsk personal kommer möta upp Altin Vitia vid ankomsten till Serbien.

Enligt läkare Karin Tarn Lundmark – som varit i kontakt med serbisk sjukvård – är det två helt olika sjukvårdssystem och  Altin skulle inte omfattas av någon sjukvårdsförsäkring i Serbien.

– Det skulle bli som att söka vård i Tyskland, säger läkaren.

Hon fasar nu för Altin Vitia inte kommer få den vård han behöver för att överleva, eftersom han inte har ett medborgarskap i landet. 

– Han är verkligen beroende av att få vård utan avbrott, säger hon.

– Jag förstår att man oftast inte kan ta hänsyn till att vården är sämre i hemlandet när man utvisar, eftersom vården i Sverige är så pass bra. Men för en hjärtansplanterad patient är avsaknad av adekvat vård en dödsdom och även kortare avbrott och perioder med felaktig medicinering har betydelse för överlevnaden på sikt. Man måste skilja mellan tillstånd och tillstånd. Det går inte att chansa med en som genomgått en hjärttransplantation.

”Vet hur det känns att nästan dö”

Altin Vitias har i dag byggt upp ett liv i Sverige. Han går i skolan och pratar språket. Han känner dessutom en stor tacksamhet mot Sverige.

– Jag vet hur det känns att nästan dö, och jag vill inte hamna där igen. Vad ska hända med mig nu? Jag vet inte riktigt. En utvisning kan leda till min död, säger han. 

– Sverige gav mig mitt liv, och nu vill jag ge allt för Sverige.