Småbarnspappan Stefan Svallhed är en av många svenskar som står i kö för att få en ny lever. Foto: Andreas YngvessonSmåbarnspappan Stefan Svallhed är en av många svenskar som står i kö för att få en ny lever. Foto: Andreas Yngvesson
Småbarnspappan Stefan Svallhed är en av många svenskar som står i kö för att få en ny lever. Foto: Andreas Yngvesson
Stefan satsar på att åka Vasaloppet igen 2017. Foto: PrivatStefan satsar på att åka Vasaloppet igen 2017. Foto: Privat
Stefan satsar på att åka Vasaloppet igen 2017.  Foto: Privat

Svårt sjuka Stefan väntar på ny lever

Publicerad

Småbarnspappan Stefan Svallhed är en av många svenskar som står i kö för att få en ny lever. Att vara svårt sjuk och orkeslös i väntan på transplantation beskriver han som att ha ett liv som man inte får leva.

– Jag har inget att välja på, det är bara att bita ihop. Något alternativ finns inte, säger han.

Stefan Svallhed, 39, från Kalmar, hade som bäst laddat för att åka Vasaloppet när han fick chockbeskedet att han hade Primär skleroserande kolangit, en sjukdom som orsakar inflammation i gallgångarna inuti och utanför levern. Stefan Svallhed, som är en aktiv person och då låg i hårdträning för sitt tredje Vasalopp, hade under en tid misstänkt att allt inte stod rätt till.

– Jag körde ett intervallpass på gymmet och plötsligt tog det bara tvärstopp, förklarar han och lägger till att det ändå tog ett tag innan han förstod att han var sjuk.

Och sen dess har Stefan Svallhed bara blivit svagare och svagare. Trots att medicineringen, som kom i gång efter att diagnos ställts 2014, förbättrade hans värden så blev orken bara mindre och mindre. Han kunde inte längre arbeta och var tvungen att vila många och långa stunder under dagarna.

Minst ett halvårs väntetid

Till slut meddelade en läkare på Sahlgrenska att inflammationen i levern inte skulle försvinna, och att enda alternativet var en transplantation. 2 april i år blev han uppsatt på väntelista för en ny lever, nu fyra månader senare har han fortfarande inte fått det där samtalet han väntar på.

– Varje gång det ringer blir jag nervös, är det dessutom dolt nummer så slår hjärtat några extra slag, säger han.

Men läkarna räknar med minst ett halvårs väntetid för Stefans del. I väntan på en ny lever är Stefans liv satt på paus. Han förklarar att han inte orkar mer än att gå upp och äta med familjen, sen måste han lägga sig och vila.

– Energinivån är i botten, det har bara blivit värre och värre. Det är som att sitta på en grå och trist perrong och inte få hoppa på något tåg, säger han. Jag orkar inte göra någonting, det känns som att ett helt år gått till spillo. Min 12-åriga son säger att han saknar att leka med mig, jag orkar inte.

Vill få andra att donera

Förra året fick 182 personer i Sverige en ny lever. Stefan Svallhed vet inte hur länge han kommer behöva vänta på transplantation men han vet att först då återfår han sitt liv. Han uppmanar allmänheten att fylla i sina organdonationskort. Vilket han själv gjorde redan för 20 år sen.

– Om jag kan få bara några stycken att göra det så är det värt det, säger han.

– Jag har förlikat mig med sorgen över den situation jag befinner mig i, sen jag hamnade på listan vet jag att det i alla fall finns ett slut på väntan.

Och han har redan ett mål att sträva efter så fort han har fått sin nya lever.

– Jag ska min själ stå i Berga by redo för att köra Vasaloppet 2017. Och jag ska fokusera mer på mig själv och min familj och mindre på jobbet.

Stefan Svallhed har startat en blogg där han skriver om sin väntan på transplantation.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag