När paret köpte dvärgschnauzern för nio år sedan hade de inte en tanke på att det skulle komma en dag när de inte längre kunde ta hand om den. I dag dras de båda med svåra sjukdomar, kvinnan lider av parkinson och mannen för en envis kamp mot sin leukemi, och situationen är minst ansträngd.
I somras, när kvinnan blev inlagd på sjukhus efter ett fall, fick makarna hjälp att gå ut med hunden fyra gånger om dagen, men för en tid sedan drogs hjälpen in helt.
Makarna tog strid, men varken Malmö stad eller förvaltningsrätten har kunnat hitta någon anledning till varför hjälpen ska fortsätta. I sitt beslut slog förvaltningsrätten också fast att hunden "inte är viktig" för att motverka social isolering eftersom paret både har barn och varandra.
"Andra lösningar"
Paret bävar nu för att hunden ska bli tvungen att avlivas. Men tills vidare försöker de nu själva sköta hundrastningen även om promenaderna är mödosamma och inte särskilt långa, skriver Sydsvenskan.
– Om min fru fortsätter att gå ut med hunden kanske hon helt enkelt ramlar och bryter lårbenshalsen, då måste det bli dyrare för samhället, säger mannen till tidningen.
Enligt Sydsvenskan har 87 personer av Malmös drygt 7 500 med hemtjänst biståndsbeslut på att de får hjälp med sina husdjur – majoriteten är hundar.
– Generellt sett är vår hållning att hjälp med husdjur inte ingår i skälig levnadsnivå. Vi säger inte till en gammal människa att hon ska avliva hunden utan att hon får hitta andra lösningar, säger Lars G Larsson, avdelningschef för bistånd, vård- och omsorg i stadsområde Söder, till tidningen.