Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svårt att utmana Hells Angels och Bandidos

De etablerade MC-gängen är svåra att utmana.
Foto: Joachim Wall
Jörgen Lindskog, 49, ledare för det kriminella mc-gänget Outlaws, sköts med två skott i bakhuvudet utanför Ronneby. Mordet anses vara en del i den våldsamma konflikten mellan Outlaws MC och Hells Angels.
Foto: - -
Rock Machine-presidenten Stefan Kubatov överfalls i en klubblokal i Hyllstofta utanför Klippan i september 2014. Han blir misshandlad och skjuten. Två Bandidosmedlemmar åtalas för försök till mord, men de frias i tingsrätten.
Petra Stenkula, chef för utredningsenheten, säger att gängen minskar i betydelse, men det gäller inte Hells Angels och Bandidos. "Hells Angels och Bandidos finns och verkar här, och har gjort det i många år. De ligger på samma nivå som de alltid har gjort", säger hon.
Foto: Fotograf Jens Christian

Kriminella nätverket No Surrender MC:s president har just öppnat en avdelning i Danmark – och vill expandera i Sverige.

Men polisen i Skåne anser inte att utmanarna No Surrender och Satudarah har en chans.

– Hells Angels och Bandidos finns och verkar här, och har gjort det i många år. De ligger på samma nivå som de alltid har gjort, säger Petra Stenkula, chef för utredningsenheten.

Henk Kuipers har ett förflutet i mc-gänget Satudarah men har brutit sig ut och bildat No Surrender. I början av oktober startades avdelningen District 26 i Danmark. Klubbens talespersoner uppger att det finns planer att starta fler avdelningar, både i Danmark och Sverige.

Petra Stenkula, chef för utredningsenheten vid Malmöpolisen och expert på mc-kriminalitet, uppger att polisen har full koll på de nya uppstickargängen.

– När vi ser nya konstellationer i Danmark kommer vi att titta på dem. No Surrender och Gremium är inte riktigt etablerade i Danmark, men de syns. Då ligger vi på och ser vilka individer det är och vilka kopplingar det kan finnas till Sverige. Och försöker stoppa det, säger hon.

Sydsverige har ett utsatt läge på grund av närheten till kontinenten, menar Stenkula.

Gängkriminaliteten är en helt annan här än i övriga Sverige.

Sprider sig från Sydsverige

– Mc-gäng och annan organiserad kriminalitet som vi ser i Danmark som kommit från Tyskland och Holland. Så etablerar man sig i Sydsverige, och härifrån sprider det sig till resten av landet.

Mc-klubben Satudarah, som tidigare utmanat Hells Angels, är i det närmaste uträknad, enligt polisen. Till skillnad från No Surrender har klubben etablerat en avdelning i Malmö, men i praktiken finns ingen verksamhet. Just nu sitter flera Satudarah-medlemmar häktade för narkotikabrott.

– Satudarah är i det närmaste utplånade. De visar sig inte särskilt mycket och vi har frihetsberövade. De har inte haft möjligheten att kommunicera under häktningstiden och vi hoppas på fällande domar, så att de åker direkt i fängelse. Vi ser ingen aktivitet nu, konstaterar Petra Stenkula.

Generellt sett jobbar polisen allt mindre mot gäng, och allt mer mot individer som begår brott i lösa nätverk.

Men det finns två undantag.

– Nej, det gäller inte för Hells Angels och Bandidos. De är mer organiserade. Vi anser att de försörjer sig delvis på kriminalitet. Och de är organiserade. Det kan inte jämföras med andra gäng, säger Petra Stenkula.

Efter att de båda ärkefienderna slöt fred har de kunnat fokusera mer kraftfullt på sin kriminella verksamhet.

– Det är en rimlig konklusion. Det är klart att det är deras strategi. Men samtidigt är det naturligtvis bra att de inte har en öppen konflikt, för det kan drabba tredje man, säger Petra Stenkula.

Mordet på Jörgen Lindskog, mordförsöket mot Stefan Kubakov och attacken mot MC Svineri är tre exempel på grova brott med öppen mc-anknytning i Sydsverige under de senaste åren. Under ytan finns det fler.

– Vi ser generellt att det finns våldsbrott som är knutna till de här gängen. Vilka, det vill jag inte svara på, säger Petra Stenkula.

Även Sven Holgersson, lokal polisområdeschef i Helsingborg, anser att ryggvästklubbarna ligger bakom flera brott. I Helsingborg finns både Hells Angels och Bandidos etablerade.

– De finns hela tiden med. Men ska det hålla ända till tingsrätten ska det vara ställt utom allt tvivel. Ibland är det svårt att bevisa brott, och det gäller all gängkriminalitet. Det är svårt att komma åt kärnan. Ofta är det någon i svansen som utför dem, säger han.

Polisen jobbar aktivt mot medlemmarna i ryggvästgängen.

– Jag kan inte gå in på vilka metoder vi använder. Men det handlar om att personer som rör sig i kriminella kretsar och umgås med kriminella har vi koll på. Vi gör utökade kontroller: Ser så att de inte kör rattfulla, att de har körkort och så vidare. På så vis får vi en bild av hur de rör sig och vad de gör. Vi har en ökad polisaktivitet, helt enkelt. Sedan bedriver vi naturligtvis utredningsarbete när de begår brott, säger Petra Stenkula.

Sven Holgersson anser att polismyndigheten inte ensam kan lösa problemet.

– Vi måste ha med andra myndigheter. Man jobbar redan så, men vi måste göra det ännu mer, säger han.

Ska man vara rädd för de här personerna?

– Nej, det tycker jag inte. När de är i bråk med varandra kan tredje man drabbas, men det har vi inte sett några tecken på just nu. De hanterar sin egna saker. Det är om man kommer i klammeri. Och jag rekommenderar inte att man gör affärer med dem, säger Petra Stenkula.

Mc-relaterade brott i södra Sverige

MORD PÅ 32-ÅRIG MAN

En 32-årig man lämnar hemmet på Kroksbäck i Malmö den 9 april 2011 och återvände inte. Han umgicks med kriminella, och personer i Outlaws har förhörts i utredningen. Mannen är försvunnen, och någon kropp har inte heller hittats, men polisen anser att det rör sig om ett gängmord.

HIGH CHAPARALL-MORDET

En 40-åring överfalls av flera västklädda män sedan han kört in på Hells Angels område på den årliga mc-festen på High Chaparall den 5 juni 2011. Han knivhuggs flera gånger. En 36-åring döms i tingsrätt, men frias i hovrätten. Trots att det fanns många på plats, vittnade igen. Polisiärt uppklarat som knutet till Hells Angels-miljön.

MORDET PÅ JÖRGEN LINDSKOG

Jörgen Lindskog, 49, ledare för det kriminella mc-gänget Outlaws, sköts med två skott i bakhuvudet utanför Ronneby. Mordet anses vara en del i den våldsamma konflikten mellan Outlaws MC och Hells Angels.

ATTACKEN MOT SVINERI MC

Den 5 maj 2012 attackerades mc-klubben Svineri MC:s familjefest i Smedby i Kalmar. Både kvinnor och barn fanns med under festen när omkring 20 män gav sig på dem. Några av gärningsmännen var maskerade då de misshandlade festdeltagarna. Åtta personer skadades, några allvarligt och en livshotande. 19 personer åtalades och 15 dömdes i Kalmar tingsrätt. I hovrätten underkändes bevisningen till stora delar, och alla utom fyra personer friades.

MORDFÖRSÖK MOT STEFAN KUBAKOV

Rock Machine-presidenten Stefan Kubatov överfalls i en klubblokal i Hyllstofta utanför Klippan i september 2014. Han blir misshandlad och skjuten. Två Bandidosmedlemmar åtalas för försök till mord, men de frias i tingsrätten.

HÄR FINNS GÄNGEN I SYDSVERIGE

//Se karta i KvP 7 september 2014 sidan 21.//

•Sjöbo: Här finns aktiva mc-medlemmar, enligt uppgifter från Skånepolisen.

•Kristianstad: Red and White Crew, klubbhus i Långebro.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!