Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svaren: Så ska du agera efter råden

Smittskyddsläkaren: Så bör du agera just nu och detta ska du avstå
Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ska du på Tinderdejt? Tänk efter före, menar Eva Melander.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Foto: Colourbox

Regeringen skärpte coronarestriktionerna under fredagen – men vet du vad som gäller?

Är det okej att dina barn leker med klasskompisar? 

Och får du gå på Tinderdejt? Handla om du är 70+? 

Här svarar Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander på tio vanliga frågor. 

Det är inte helt enkelt att veta vad som är rätt i varje enskild situation sett till risken att utsätta sig för coronasmitta. 

Regeringen skärpte restriktionerna under fredagen, bland annat får man bara vara fyra i sällskap på restaurang och innan alkoholservering efter 20.00, men det finns fortfarande flera tänkbara spörsmål som inte regleras i de nationella råden. 

Kvällsposten har ställt tio vanliga frågor som Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander svarar på här.   

1. Kan mina barn leka med kompisar inomhus? Är det någon skillnad om det är klasskompisar/förskolekompisar?

– Jag förstår att man ställer frågan men det är svårt att ge ett exakt svar. Det beror på hur familjebilden ser ut, finns det bakomliggande sjukdom i familjen eller äldre i miljön? Men en kompis som barnet träffar varje dag skulle absolut kunna vara okej. Man får försöka använda sitt sunda förnuft och ta stöd av de allmänna råden och om man är det minsta tveksam – så låt bli. 

2. Kan jag träffa mina grannar?

– Vi pratar framför allt om att begränsa umgänge inomhus. Umgänge med grannarna är oftast inte okej men det kan också vara så att man är ensamstående och grannen ingår i ens lilla bubbla. Men om man är en familj med fyra, fem personer så är det sannolikt mindre lämpligt att umgås med grannarna. 

”Bättre att ordna hjälp”

3. Vår stora släkt isolerar oss på våra olika håll en vecka innan jul. Kan vi träffas och fira som vanligt?

– Det är olämpligt med att samlas många. Tänk på max åtta som en norm. Att isolera sig skulle kunna vara ett sätt att minska risken för smitta men det är ingenting som garanterar att det räcker eftersom det är svårt att inte utsätta sig för risk alls under två veckors tid vilket krävs för att vara riktigt säker. 

4. Kan barnen fortsätta med sina aktiviteter (fotboll, klättring, parkour, dans)?

– Generellt sett får barn under 15 idrotta även i grupp. Det är viktigt att hålla i gång men det bör helst ske i mindre grupper och med avstånd och helst utomhus.

5. Kan jag som 70 + gå och handla mat som vanligt?

– Alla kan gå och handla mat som behöver om det inte finns någon annan som kan hjälpa till. Det är bättre att ordna hjälp om det går men det finns inget förbud. 

6. Får jag gå på Tinderdejt?

– Alla nya fysiska kontakter innebär en risk. Man får använda sitt sunda förnuft. 

”Sannolikt skyddad minst ett halvår”

 7. Om jag har antikroppar får jag träffa äldre släktingar och nöjesshoppa på köpcentrum? 

– Man ska fortsätta följa råden oavsett vad och vara försiktig. Det finns en risk att man kan få sjukdomen igen och vi vet för lite om hur länge man är immun.  

8. Kan jag anta att jag har antikroppar om jag har haft bekräftad coronavirus? Hur länge?

– Alla utvecklar inte antikroppar, men man kan se det som att om man haft covid så är man med stor sannolik skyddad i minst ett halvår. 

9.  Är det okej att resa över julhelgerna?

– Det är okej att resa om man behöver det, men det ska göras på ett smittsäkert sätt så att man utsätter så få som möjligt för smitta under resan.

– Det är inte förbjudet att resa till olika delar av landet men om det innebär att man träffar helt nya kontakter så är det inte lämpligt.

10. Hur fixar jag julshoppingen på bästa sätt?

– Låt bli julshoppingen helt och hållet om du kan eller handla på nätet. Behöver man gå i en affär måste man hålla avstånd och inte gå in i en butik med trängsel.

Restriktionerna

Tvätta händerna och håll viruset borta.

Umgås med få människor. 

Besök inte platser där det kan bli trängsel, till exempel affärer, köpcentrum eller andra offentliga lokaler om du inte måste.

Undvik att resa med kolletivtrafiken.

Du som 16 år eller äldre och som idrottar eller gör andra saker tillsammans med andra på fritiden behöver hålla avstånd och vara högst åtta personer i gruppen. 

Maxantalet för sällskap på restaurang sänks från åtta till fyra personer. Från 24 december stoppas också alkoholservering efter klockan 20.00. 

Maxantal införs på butiker, köpcentrum och gym. Om inte antalet hålls kommer verksamheterna att stängas ned. Dessa restriktioner gäller tills vidare.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken, under vissa tider när ”trängsel inte kan undvikas”. Myndigheten ska ta fram mer detaljerade råd för arbetspendling.

Gymnasielever ska ha fortsatt distansundervisning till 24 januari.

 All verksamhet som bedrivs av staten, kommuner och regioner och inte är nödvändiga ska stängas ned till 24 januari. Det gäller bland annat badhus, idrottshallar och museer.

Alla arbetsgivare, inom både privat och offentlig sektor, uppmanas se till att icke-essentiell personal arbetar hemma fram till 24 januari.

Alla butiker uppmanas ställa in mellandagsrean.

TV: Press på regionerna när vaccinet kommer

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!