Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför dröjer jakten på Maruas mördare

Marua Ajouz, 18, försvann spårlöst 2002. Året därpå hittades hennes kranium i Bokskogen utanför Malmö. 2017 hittades resterna av hennes kropp nedgrävd i Nordanå. Foto: PRIVAT
Tidigt på förmiddagen den 3 april 2017 hittades en huvudlös kvinna i jorden i Nordanå. Strax därpå stod det klart att det var mördade Marua Ajouz, 18, som hittats. Foto: Caroline Larsson

Kvarlevorna av mördade Marua Ajouz kropp hittades nedgrävda i marken för över ett år sen.

Men långa köer på Nationellt Forensiskt Centrum, NFC, gör att utredarna står och stampar i jakten på hennes mördare.

Möjliga bevis och andra fynd som görs i en brottsutredning skickas till NFC för analys. Där jobbar särskilt utbildade specialister med hög kompetens med att undersöka och analysera materialet som polisens kriminaltekniker samlat in.

Men trycket på avdelningen är hårt och analyssvaren kan, som Kvällsposten avslöjade redan i februari, dröja mycket länge.

Ett aktuellt fall är utredningen kring styckmördade Marua Ajouz, 18. Hon försvann spårlöst i december 2002. Nästan tio månader senare, i oktober 2003, hittades hennes kranium i Bokskogen utanför Malmö av ett par svampplockare. Resten av kvarlevorna var dock fortsatt borta tills i april i fjol då en grävmaskinist under ett anläggningsarbete av ett nytt villaområde i Nordanå utanför Malmö hittade en kvinnokropp i jorden.

 

LÄS MER: Nedgrävd kropp var Marua Ajouz

 

Enligt Bo Lundqvist, kommissarie vid polisens kalla fall-grupp i region Syd, var kroppen till vissa delar paketerad. Jord och annat som fanns vid fyndplatsen säkrades och skickades till NFC för analys.

Förhoppningen är att fynden ska kunna binda en misstänkt person till mordet på Marua Ajouz.

Inget svar om Marua på över ett år

Men trots att det har gått över ett år väntar polisens utredare fortfarande på svaren, bekräftar Lundqvist för SVT Nyheter Skåne. Hittills har utredarna bara fått delsvar på det de har skickat in.

Enligt honom kan det även i nya brottsutredningar dröja mycket länge i väntan på svar.

– Det är alltifrån någon eller några månader, när man behöver informationen inom några dagar, till faktiskt ett år och ännu längre, säger Bo Lundqvist till SVT Nyheter Skåne.

Kriminalkommissarie Bo Lundqvist vid polisens Kalla fall-grupp i region Syd: "Rättssäkerheten blir hotad”, säger han om NFC:s långa handläggningstider. Foto: Caroline Larsson

Till följd av den långa svarstiden blir polisutredningarna försenade.

– Just nu är det allmänt sett ganska lång väntan på analyssvar från NFC, det är vi medvetna om, säger Jim Olsson, kriminalinspektör vid polisen i region Syd.

Han jobbar just nu med utredningar av kalla fall, brottsutredningar som ligger längre tillbaka i tiden.

Jim Olsson understryker att han inte uttalar sig om det specifika fallet med Marua Ajouz utan bara generellt, men bekräftar att andra utredningar också drar ut på tiden i väntan på analyssvar från NFC.

– Men vi vet också att de har det kämpigt med många ärenden. Det är flera grova brott som ska utredas, inte bara i Malmö utan även från andra orter runtom i landet.

Polisen om NFC: ”Klart att det är ett problem”

En direkt konsekvens av att utredarna får vänta länge på, i vissa fall avgörande svar, kan bli att utredningen blir svår att genomföra.

– Det är klart att det är ett problem när det tar lång tid. I ett fall där det har gått lång tid kan vidare utredningsåtgärder drabbas. När svaret kommer kanske man måste förhöra någon för att kontrollera uppgifter men har det gått lång tid kan den personen ha svårt att minnas, säger Jim Olsson.

Marua Ajouz försvann när hon skulle gå ut och handla julklappar med en väninna och kom aldrig tillbaka.

Ett antal unga män blev misstänkta för inblandning i hennes försvinnande men misstankarna räckte inte för att leda till åtal. Senare avskrevs misstankarna mot dem.

 

LÄS MER: Svampplockare hittade Maruas kranium

Ett stort område kring fyndplatsen där Marua Ajouz hittades spärrades av. Polisen säkrade flera fynd som skickades till NFC för analys, men ännu saknas svar om vad som hände Marua. Foto: Caroline Larsson

Med fyndet av kvarlevorna förra året väcktes polisens hopp om att kunna utreda mordet  och ställa mördaren inför rätta.

I en intervju med SVT Nyheter Skåne medger Jarl Holmström, tillförodnad chef på NFC i Linköping, att utredningstiderna är för långa och att det är ett problem. Han ser flera anledningar till det.

Bland annat anser han att NFC får in för mycket material som ska analyseras. 

Jakten på Maruas mördare

Redan i dag görs bedömningen av vad som ska skicks in till NFC i samråd med polisen och kriminaltekniker. Vissa föremål undersöks i lokala labb och fingeravtryck kan säkras och utredas genom slagningar i register lokalt.

Men Jarl Holmström skulle helst se en ännu skarpare sortering i förstaläget.

 – Vi ska börja redan ute på brottsplatsen och prioritera vilket material som vi ska testa och pröva, säger han.

Trots att flera viktiga svar kring mordet på Marua Ajouz ännu saknas har polisen gott hopp om att kunna lösa fallet. 

– Det finns åtminstone förutsättningar, för vi har en bild hur det har gått till och håller på att säkerställa det, säger Bo Lundqvist till SVT Nyheter Skåne.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!