Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svärdfisk slog badare med häpnad i Lomma

Se när svärdfisken simmar runt i Lomma. Tvåbarnsmamman Jessica: ”Det här kommer man nog aldrig uppleva igen.
Jessica Grundén i Lomma badar varje morgon vid T-bryggan. I morse fick hon och andra som tar morgondopp en överraskning. De mötte en svärdfisk
Foto: Privat / Privat
Svärdfisken väckte förundran och nyfikna samlades och studerade den medan den simmade vid T-bryggan i Lomma i morse.
Foto: Jessica Grundén / Jessica Grundén

Tvåbarnsmamman Jessica Grundén, 40, cyklade i morse som vanligt till T-bryggan i Lomma för att ta sitt morgondopp. Det gör hon oavsett väder.

Vid T-bryggan väntade en överraskning. Först trodde hon och andra som var på bryggan att de såg en tumlare.

– Men det var en svärdfisk, säger Jessica Grundén.

Den ovanliga fisken väckte rejäl uppståndelse bland morgonbadarna. Det tog en kort stund innan Jessica och de andra morgonbadarna verkligen blev helt säkra på vad det var för fisk. Men ganska snabbt var man överens om att en svärdfisk valt att komma till T-bryggan.

Någon utbrast.

– Vad stor den är!

Jessica var på väg mot stranden efter sitt morgondopp när hon förstod att det var en svärdfisk. Hon lite osäker på hur stor den var. Men hon gissar att den kan ha varit cirka 160 centimeter. 

Styrde rakt mot kvinna

– Det var ju tydligt att det var en svärdfisk och jag började filma med min mobiltelefon. Då började den simma ut mot trappan på bryggan där man går ned för att bada. Jag såg en dam som stod på trappan och lugnt avvaktade vad som skulle kunna hända när svärdfisken var på väg mot henne, säger Jessica.

– Den styrde rakt mot henne.

Fakta om svärdfisken

Svärdfisk förekommer mest i tropiska och varma hav. Den är sällsynt i kallare hav. När det är varma somrar kan svärdfisken söka sig till Skånes och Blekinges kuster. Överkäks- och nasalben är förlängda till en lång nosutväxt, svärdet, som är tillplattat ovan- och underifrån. Svärdfisk blir normalt ca 2 m lång och nyttjas som sport- och matfisk. Svärdet är en utväxt av överkäks- och nasalbenet.

Källa: Nationalencyklopedin

Då valde kvinnan att snabbt gå upp på bryggan. Den simmade bara en meter ifrån henne. 

- Jag gick ut på bryggan och ställde på trappan bredvid damen mig bredvid och började på nytt filma, säger Jessica Grundén.

I cirka en halvtimme stod hon och andra som samlades på bryggan och tittade på svärdfisken.

– Det var förunderligt. Det här kommer man nog aldrig få uppleva igen. I varje fall inte i Lomma och inte på det här viset, säger Jessica.

Inte första gången

Ju längre svärdfisken simmade kring T-bryggan, desto mer började åskådarna undra vad som egentligen hände mitt framför deras ögon.

– Några undrade om den var farlig eller om den var förvirrad eller skadad, säger hon.

Till slut var hon tvungen att åka hem. Där väntade hennes sambo och barnen. När sambon förstod vad som fanns vid T-bryggan tog han med barnen och åkte själv dit. Då hade svärdfisken lämnat.

Svärdfisk förekommer då och då i Öresund. För två år sedan hittades en död svärdfisk vid Falsterbokanalen. I september 2012 drog en kustfiskaren Tony Larsson i Lomma upp en 2 meter lång svärdfisk.

LÄS MER:

Tony drog upp över 2 meter lång svärdfisk 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!