Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svarar efter uttalandet: ”Det är värre i Malmö”

Starka reaktioner efter ny rapport om rasism och antisemitism i Malmö.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Foto: JENS CHRISTIAN
Robert Hannah (L)
Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
Synagogan i Malmö.
Foto: LASSE SVENSSON

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) varnar för synen på antisemitism som ett isolerat Malmöproblem – och skickar en passning till andra kommuner.

Uttalandet har fått flera politiker att reagera.

Robert Hannah (L) och Johan Ingerö (KD) menar att problemet är störst i just Malmö. 

– Hon har ett ansvar att vända utvecklingen inom sin egen rörelse där det finns en ganska kraftig antisemitism, säger riksdagsledamoten Robert Hannah.

Katrin Stjernfeldt Jammeh, (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, kommenterade på onsdagen för första gången Malmö stads rapport ”Skolgårdsrasism, konspirationsteorier och utanförskap - En rapport om antisemitism och det judiska minoritetskapet i Malmös förskolor, skolor, gymnasier och vuxenutbildning”. 

Hon varnade då för att se antisemitism som ett isolerat Malmöproblem: 

– Vi ser antisemitism i olika delar av världen och på många håll i Sverige, sa hon och fortsatte: 

– Om man företräder andra kommuner som inte har gjort motsvarade inventering så tycker jag man ska vara lite försiktig.  

Nu möts uttalandena av kritik. Robert Hannah, (L) riksdagsledamot från Göteborg, menar att hon inte har någon anledning att peka finger åt några andra. 

– Det är ingen som tänker att det är ett Malmöproblem, det är ett problem i många städer men det är värre i Malmö än på andra ställen. Hon har ett ansvar att vända utvecklingen inom sin egen rörelse där det finns en ganska kraftig antisemitism, särskilt inom SSU är problemet djupt rotat. 

https://twitter.com/RobertHannah85/status/1379884408589717504

Jobbar mycket med frågan

Samtidigt säger Katrin Stjernfeldt Jammeh att hon har jobbat jättemycket med frågan sedan hon tillträtt, att de gör allt vad de kan för att mota tillbaka antisemitism när den dyker upp och hon pekar på en rad konkreta åtgärder såsom utbildning av förtroendevalda i frågan.

– Jag förstår att hon gjort en del nu men det är väldigt mycket att ta igen. Jag saknar det grundläggande arbetet, inte bara mot enskilda som har uttalat sig, säger Robert Hannah. 

Johan Ingerö (KD), policyansvarig i Kristdemokraternas partiledarstab, säger att det inte finns en enda livs levande människa som hävdat att det är ett Malmöproblem.  

– Det är ett jättegammalt problem, innan Sverige ens fanns som nation. Men det är ett faktum att judar i Malmö har varit utsatta under lång tid. 

– Katrin har aldrig sagt något i närheten av det Ilmar Reepalu sagt men det är ett stort problem i Malmö, bland annat beroende på hennes parti. Socialdemokraterna har ett tungt bagage. 

https://twitter.com/JohanIngero/status/1379861208610799617

Strömmer: ”Moderaterna slätar inte över”

Katrin Stjernfeldt Jammeh säger också i artikeln att hon är bekymrad över ”ett konservativt block som inte tar SD:s hot på allvar” – som svar på Moderaternas tidigare kritik om problem med antisemitism ”djupt in i de egna leden” inom S.

Det håller inte Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare med om. 

Gunnar Strömmer, partisekreterare i Moderaterna.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

– Moderaterna slätar inte över något alls. Vi kritiserade Sd-företrädare som nyligen sa att islam är en avskyvärd religion, inte bara islamismen som verkligen är det. Och vi kritiserar S för deras interna problem och svaga politiska ledarskap när det gäller antisemitism i Malmö. Det är framför allt ett problem för judar i Malmö, men är också skadligt för S trovärdighet. 

Torbjörn Tegnhammar, oppositionsråd (M) i Malmö, anser att problemet är ”en direkt konsekvens av en politik som lett till massarbetslöshet”. 

– Rasismen mot såväl judar som mot muslimer och afrosvenskar i Malmö har blivit mer öppen sedan Katrin Stjernfeldt Jammeh blev kommunstyrelsens ordförande. När människor inte möts i sin vardag går känslan av samhörighet förlorad och i stället växer misstänksamheten mellan människor. En politik för att fler Malmöbor ska jobba är den viktigaste insatsen för ett tolerant samhälle.

Katrin Stjernfeldt Jammeh har valt att avstå vidare kommentarer. 

Se mer: Nya restriktioner för vaccinerade: ”Kan komma nästa vecka”

Nya restriktioner för vaccinerade: ”Kan komma nästa vecka”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!