KAN LÖSA FALLEN? Efter flera månaders kartläggning blir experternas gärningsmannaprofil av lasermannen i Malmö klar i dag. Foto: Scanpix
KAN LÖSA FALLEN? Efter flera månaders kartläggning blir experternas gärningsmannaprofil av lasermannen i Malmö klar i dag.  Foto: Scanpix

Svar i dag - sån är nya Lasermannen

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. I dag får Malmöpolisen veta vem Lasermannen är
- enligt gärningsmannaprofilen.
Efter flera månaders kartläggning presenteras experternas
slutsatser om vem skytten kan vara, erfar Kvällsposten.
- Det är klart att det betyder en del, säger Malmöpolisens
informatör Charley Nilsson.
Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp har sedan i juni arbetat med ouppklarade skottlossningar i Malmö. I den så kallade GMP-gruppen ingår kriminalpoliser, beteendevetare, rättspsykiatriker, psykolog och rättsläkare som nu har skapat en bild av vad skytten kan vara för en person.
I sitt arbete har de bland annat besökt de olika brottsplatserna - och analyserat dem noga. De har läst mängder av förhör med offer och vittnen och granskat tekniska protokoll.
- De har haft tillgång till vårt material hela tiden, säger polisens spaningsledare Mats Lassén.

En gärningsman bakom

Några av de saker som kartlagts är hur omgivningarna ser ut på de olika brottsplatserna, hur de ligger i förhållande till varandra, vilket väder det varit vid varje skjutning och vilka veckodagar och klockslag de inträffat.
- Sådana uppgifter gör att man kan få en uppfattning om den här personen, säger Varg Gyllander, pressekreterare vid Rikskriminalpolisen.
En av de saker som GMP-gruppen tidigt kom fram till var att det är mycket som tyder på att det är en och samma gärningsman som ligger bakom flera av skjutningarna.

Gruppen till Malmö

- Gärningsmannaprofil-gruppen har gått igenom samtliga skjutningar och tycker att det finns starka skäl för att det handlar om en och samma gärningsman, men vi kan ändå inte låsa oss vid det, säger kriminalkommissarie Börje Sjöholm vid länskriminalen.
Profilerarna har längs vägen rapporterat till Malmöpolisen. Men det är först i dag som spaningsledningen får veta det slutliga resultatet - då gruppen anländer till Malmö.
- Det är ett möte med dem under tisdagen, säger en uppgiftslämnare.
Psykologiprofessor Sven Å Christianson har stor erfarenhet av gärningsmannaprofiler.
- Länkningsdelen är viktigast för profileringen, om det finns något som gör att man kan länka brottsplatser eller offer till varandra. Man får titta på området som gärningsmannen rör sig i och se om man kan spåra vittnesuppgifter, säger han.
Polisen har ännu ingen misstänkt för de allvarliga skjutningarna och tar alla inkommande tips på stort allvar.
I söndags eftermiddag hittade Malmöbon Marcus Hedenskog, 24, en tomhylsa på Sorgenfrivägen.

Hylsan ska analyseras

- Jag hade kanske inte tänkt på det om det inte varit så många skjutningar nu. Men jag ringde polisen och de kom och hämtade den.
Den ska nu analyseras.
- Tomhylsan kan ha samröre med skjutningarna som varit i Malmö, säger polisens informatör Anders Lindell.
Tidigare har hylsor spridits på olika platser - som misstänkta villospår.
- Man misstänkte att det slängdes ut hylsor, säger Lindell.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag