Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svante, 68, är influencer – har tiotusentals följare

Svante Nybyggars säger att han vill klä sig i kläder som berättar historier. Foto: Christoffer Åkesson
Svante Nybyggars är känd för sitt Instagram-konto ”The Urban Hippie Swe”. Foto: Christoffer Åkesson

Svante Nybyggars, 68, lever inget vanligt pensionärsliv.

Han reser världen runt, går på exklusiva modevisningar och lägger dagligen ut bilder inför sina 40 000 följare på sociala medier. 

– I den här åldern pratar många om att de känner sig marginaliserade, men jag upplever en ny vår, säger han.

Han startade på noll. Sex år senare har Svante Nybyggars, 68, från Malmö, över 41 000 följare på Instagram. 

Följarna känner till honom bättre som hans alias ”The Urban Hippie Swe”. Så heter kontot där Svante varje dag lägger ut bilder på sig själv i urbana miljöer och iklädd stilsäkra kläder, vilket har gjort honom till en världskänd modeikon.

– När jag fyllde 60 fick jag lite av en livskris. Jag kände att jag hade levt osunt, jobbat för mycket och ätit dåligt. Så jag ryckte upp mig, blev vegetarian, började träna och tittade på gamla bilder för att hitta min klädstil, säger han.

”Oldfluencer” – ett framtidsyrke

Influencer-yrket har varit på uppgång de senaste åren och de mest framgångsrika tjänar stora summor pengar och når ut till miljontals följare. 

Nybyggars har tagit det till nästa nivå. Han är ”oldfluencer”, en äldre version av en influencer, som enligt Trygghetsrådet (TRR) är ett av tio framtidsyrken.

Svantes intresse för kläder har tagit honom världen runt. Foto: Max Nordanåker

– ”Oldfluencer” låter som något som riktar sig till äldre, men det är generationsöverskridande. De som följer mig är framför allt yngre killar mellan 25 och 30 år gamla.

Varför tror du att de följer dig?

– Jag har rätt så exklusiva kläder. De tycker att det är coolt. Men också för att det kan kännas förtröstansfullt för yngre att man inte behöver vara så dammig när man blir äldre. Många skriver att de vill åldras som jag.

Kommer fram folk på gatan

Bland många följare är Svante Nybyggars en förebild. Han berättar att han gått på gatorna i London och Tokyo – dit han bjudits in på modevisningar – när det kommit fram folk som känner igen honom från sociala medier.

”Vissa skriver att de önskar att deras farfar hade min stil”, säger Svante Nybyggars. Foto: Christopher Åkesson

– Jag får nypa mig i armen ibland. Det är fantastiskt. I den här åldern pratar många om att de känner sig marginaliserade, men jag upplever en ny vår, säger han.

Än så länge hör han till ovanligheterna. Influencers i hans ålder växer inte på träd.

– Det finns en del äldre influencers ute i världen, men i Sverige är jag nog ganska unik. Jag kunde aldrig förutse att mitt konto skulle bli så här stort.

 

Svantes tips – så blir du stor på Instagram

1. Var social på nätet. ”När du är inne på Instagram får du göra dig sedd genom att skriva kommentarer hos andra så att de upptäcker dig.”

 

2. Var social i mötet. ”Prata med nya människor i verkligheten och nätverka. Lägg ut bilder på nya personer du träffar och tagga dem i bilden.”

 

3. Ha tålamod. ”Det kan ta lite tid. Jag har systematiskt fått jobba upp antalet följare över tid.”