Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svanhonan har jagats bort – ungarna kommer inte överleva

Totalt åtta ägg är nu övergivna och kommer inte kläckas. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Bodil Nilsson har följt den ensamma svanen. Foto: ULF RYD / KVP/EXPR
Svanhonan blev lämnad ensam efter att Malmö stads skyddsjägare dödat partnern. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Den svanhona som blev ensam efter att skyddsjägare dödat hennes partner har tvingats fly från sitt bo.

Kvar är åtta ägg som troligtvis kommer ätas upp av andra djur.

Det var ett annat svanpar som jagade bort honan. 

– Hon flydde i rikting mot Drottninggatan, säger fågelexperten Bodil Nilsson. 

Förra söndagen sköt Malmö stads skyddsjägare en svanhane till döds efter att den varit för aggressiv mot båtar i kanalen. Hanen bodde med en hona i en vassrugge i anslutning till Exercisgatan och paret ruvade på flera ägg när han sköts ihjäl. 

Efter avlivningen lämnades svanhonan ensam och enligt fågelexperten Bodil Nilsson var det då högst osäkert om hon skulle klara sig på egen hand. 

Nu har historien fått ett slut. Redan under söndagen attackerade ett annat svanpar den ensamma honan, men då stod hon till en början på sig. Under måndagen attackerades hon igen och då gav hon till slut upp och lämnade Exercisgatan.

– Halv sju skulle honan tvätta sig nedanför boet och då kommer en annan hane och försöker dränka henne. Då var där några med hund som försökte få stopp på det, men eftersom hunden inte skällde skrämde den inte svanarna. Då gick personerna själva ner och avbröt det hela, säger fågelexperten Bodil Nilsson, som uppskattar att honan bara var några enstaka sekunder från att dränkas.

”Blir inga ungar nu”

Efter bråket gick svanhonan ut på Exercisgatan, vilket ledde till att en längre kö bildades på platsen. Med sår i ansiktet försökte hon sedan gå tillbaka och ruva på sina ägg, men blev då attackerad på nytt.

Efter det valde svanhonan att flyga i väg från platsen.

– Äggen får ligga där de ligger. Det blir inga ungar nu, säger Bodil Nilsson, som redan under söndagen såg hur honan attackerades.

– Vi funderade då på om vi kunde flytta äggen och henne till ett nytt bo. Men nu är det för sent.

Tufft för ensamma svanar

Innan svanhanen avlivades kontaktade Malmö stad experter för att försäkra sig om att honan inte skulle fara illa när hon blev ensam. Till en början såg det hoppfullt ut, men så snart ett annat svanpar bosatte sig i närheten av henne blev situationen en helt annan. 

– Det andra svanparet såg sin chans och har tagit över. Det i sig är inte ovanligt, ensamma individer eller svaga par blir ofta utkonkurrerade, säger Kenneth Bengtsson på Fågelskydd Spillepeng. 

Gick det att skydda svanhonan efter att hanen blev skjuten?  

– Nej, det fanns inget vettigt och meningsfullt att göra. Det gick bara att låta naturen ha sin gång och hoppas på det bästa, och nu blev det som det blev. 

Representanter från Malmö stad har tidigare sagt att de inte kommer skjuta fler svanar, men att de står på sig och inte ångrar avlivningen förra söndagen. 

Hur det kommer gå för svanhonan är oklart. Men enligt Bodil Nilsson finns en chans att hon flyttar tillbaka till vassruggen på Exercisgatan om hon hittar en ny partner.