SKÅNETÖS. Suzanne Sjögren berättar för Expressen om den svåra tiden när hon inte fick igång amningen efter födseln av sonen lille Ben. Med på bilden syns dottern Izabella.
SKÅNETÖS. Suzanne Sjögren berättar för Expressen om den svåra tiden när hon inte fick igång amningen efter födseln av sonen lille Ben. Med på bilden syns dottern Izabella.

Suzanne Sjögren bröt ihop över amningen

Publicerad

Lille Ben är inte ens en månad men mamma Suzanne Sjögren, 39 år, är redan tillbaka på jobbet.

Fast första veckan var jobbig.

– Jag bröt faktiskt ihop fullständigt eftersom jag inte fick i gång amningen, säger skånskan och berättar att nu är det nappflaskan som gäller.

Suzanne växte upp på Näset och hästar var hennes stora intresse under uppväxten. Men det var journalistiken hon skulle ägna sig åt, även om hon återupptagit hästintresset i vuxen ålder. Hon inledde karriären som sportreporter bland annat på Sydnytt i Malmö.

Senast vi hörde från TV4-profilen var när hon på klingande skånska rapporterade direkt från Falsterbo Horse show, som är hemmaplan för henne. Men sen har hon varit mammaledig och det var den 14 september som hennes andra barn föddes. En klimp på drygt fyra kilo. Pappa Pontus Westergren fanns med på BB. Suzannes dotter sedan tidigare, Izabella som är 5, väntade hemma hos pappa Anders.

Förlossningen gick bra men Suzanne, som bodde i Skanör-Falsterbo under uppväxten, fick ingen ordning på amningen.

- Jag försökte och kämpade, men det ville sig inte. Och det blev inte bättre av alla dessa barnmorskor som stressade mig.

Ett problem som man stirrade sig blind på var vikten.

- De var på mig eftersom han inte gick upp i vikt tillräckligt.

Suzanne upplevde det som enormt frustrerande.

- De gav mig ångest. Jag var så stressad.

Fick inte i sig maten

Ben försökte äta men fick inte i sig nåt.

- Vi försökte med amningskydd men det kom inte mjölk. Till slut sinade den.

Men Suzanne uppmanades att försöka ändå.

- Det blödde och gjorde fruktansvärt ont. Det var ett helvete. Och jag tyckte så synd om Ben.

Till slut fick hon nog.

- Jag grät en hel natt. Sen bröt jag ihop.

Suzanne gav upp, trots ett hårt tryck från omgivningen. Amning är en helig ko i vissa kretsar.

- Mammor har ett sånt tryck på sig att amningen ska funka. Jag hade verkligen värsta ångesten eftersom vi har sån press på oss att vara duktiga mammor. Men jag bestämde att det var bättre att han fick flaskan. Så nu är Ben ett flaskbarn.

Ett beslut som Suzanne inte har haft anledning att ångra.

- Nej i just vårt fall är det bättre av flera anledningar. Inte bara för att amningen krånglade. Storasyster Izabella har ju varit svårt sjuk i cancer och jag har varit rädd för att hon ska känna sig utanför nu när Ben har kommit till världen. Men i och med att sambon Pontus också kan mata honom så har jag mer tid över för Izabella och kan prata med henne och vi kan läsa sagor. Precis som det alltid varit. Rutinerna har inte ändrats.

Sover sig igenom nätterna

Och om Ben skriker så är Suzanne ändå lugn.

- Ja visst. För det fixar Pontus. Oftast är det mat det handlar om och då kan han ge honom flaskan.

En annan fördel är att Ben sover sig igenom nätterna.

- Jag vet att det låter som skryt, och jag vågar knappt nämna det för mina väninnor som också har nyfödda barn och är superslitna, men Ben sover mellan elva på kvällen och sex på morgonen.

Överhuvudtaget är Ben en praktkille, enligt mamma Suzanne. Snäll och välartad.

- Ja verkligen. Sover han inte, så ligger han och är nöjd och bråkar på sin höjd med sin napp. Det spelar ingen roll vad jag gör han är ändå nöjd. Annat var det med Bella. Hon var ett "monster". Hon höll mig vaken på nätterna och jag kunde inte lämna henne för en sekund. Om jag så bara skulle duscha så gallskrek hon.

Två barn

Nu har hon två barn som hon älskar.

- Jag trodde inte att jag skulle kunna älska ett barn till lika mycket som jag älskar Izabella. Men så är det. Den stora skillnaden är att jag är mycket coolare i dag som mamma.

I dag är Izabella jättesnäll. Och dessutom en stolt storasyster med två nyfödda brorsor. Hennes pappa och Suzannes före detta pojkvän, Anders Jensen, är nybliven pappa till sonen Adrian, som han har med Charlotte Perrelli.

- Charlotte och jag har inte hunnit vara ute och dra barnvagn ihop ännu hahaha, det är knappt ens så att jag har varit ute själv med vagnen. Killarna har än så länge bara träffats ute i Danderyd där de bor. Vi körde förbi för att hämta Izabella på vägen hem från Danderyd nämligen.

Däremot har Suzanne mycket att göra med familjens hästar. Sambon Pontus Westergren är nämligen framgångsrik ryttare och så sent som förra helgen tävlade han i Gävle.

- Då var vi med alla fyra. Jag, Izabella, Ben och Pontus son Bastian. Det var tufft men det gick.

Suzanne är nämligen i allra högsta grad delaktig i hästskötseln.

- Jag får "grooma". Pontus är bortskämd sedan tidigare med att bli servad och få hjälp att sköta hästarna. Därför får jag rycka in. Jag är ju dessutom hobbyryttare själv.

"Måste flytta ut"

Familjen bor i Pontus hus vid utfarten mot Mariefred.

- Det är litet och vi har sålt det nu och måste flytta ut senast 15 januari. Vi ville sälja först innan vi köper nåt nytt för att veta vad vi hade att röra oss med. Men nu visar det sig svårt att hitta nåt. Först letade vi efter en hästgård. Men det verkar vara stört omöjligt att hitta. Så nu letar vi bland vanliga villaannonser. Lägger bud, prutar osv. Vi får kanske skaffa oss nåt slags mellanboende till att börja med.

Trots att Ben inte ens är en månad (han blir det på måndag!) är Suzanne tillbaka på jobbet på TV4. Podcasten "Offair" som hon driver tillsammans med kollegerna Karin Frick, Anna Brolin och Maud Bernhagen vill hon inte missa.

- Podcasten är så rolig att jag inte kan låta bli. Jag tror att jag var borta en eller max två gånger nu under förlossningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag