Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Susannes skräck – taxiföraren somnade med farthållare på

Tvåbarnsmamman Susanne Vokk, 41, tog taxi hem från 50-årsfesten med sin partner.

Det blev en skräckresa mitt i natten hon sent ska glömma.

– Vi hade mirakeltur som överlevde, säger hon.

Susanne och hennes partner var bjudna på kalas hos en bekant i Malmö. Eftersom klockan blev sen och båda hade druckit vin bestämde de sig för att ta taxi hem till Mellanskåne mitt i natten, cirka en timme lång bilresa.

– Vi klev in i taxin utanför centralen i Malmö. Det var en stor Volvo och föraren var en man i 60-årsåldern, säger Susanne.

Så långt såg allt tryggt ut.

Resan ut från Malmö gick också utan problem. Partnern somnade i baksätet, men Susanne kände som vanligt oro för att åka bil efter att tidigare varit med en bilolycka där hon tappade ett hjul på vägen.

Höll sig vaken

– Därför valde jag att hålla mig vaken och fokuserade framåt på vägbanan. Det blev även att jag inledde en konversation med föraren, säger hon.

Susanne minns att hon under färden pratade med föraren om att han satte farthållaren på 120 kilometer i timmen. Hon såg också på hastighetsmätaren att bilen körde så fort på vägen där det var lite trafik.

Men där bilen till sist skulle svänga höger mot Veberöd, där partnern bodde, fortsatte den i stället rakt fram i oförminskad hastighet mot Dalbyrondellen.

 

LÄS MER: Chauffören sov bakom ratten

 

Där är hastighetsbegränsningen först 100 kilometer i timmen. Sedan minskar den till 70 kilometer i timmen.

Men taxin hölls alltså betydligt högre fart. 

– Allting gick så väldigt fort. Vägskyltarna kom emot oss extremt fort. En gul buss dök plötsligt upp från Veberödshållet. Samtidigt såg jag förarens huvud långsamt sjunka ner mellan sätena, säger Susanne.

Taxin studsade upp

Det som hänt var att föraren somnat vid ratten i hög hastighet och med farthållaren på. Samtidigt satt hans två resenärer i baksätet utan möjlighet att göra någonting.

Ögonblicket senare studsade taxin upp på rondellens betongkant, gjorde en vådlig luftfärd och plöjde därefter rakt framåt innan den till sist landade med ett brak och fortsatte ytterligare trehundra meter rakt fram.

Taxin lyckades precis undvika att krocka med tre stora stenar innan den till sist stannade i höjd med en biltvätt.

– Vi fattade ju att något inte stämde och frågade föraren om han blivit sjuk. Sedan undrade jag om han somnat. Då svarade han ja, säger Susanne.

Alla tre lyckades själva ta sig ur fordonet och både bärgningsbil och ersättningsfordon kom till platsen.  Varken ambulans eller polis kom dock dit.

– Där och då kände ingen av oss någon större smärta. Vi hade säkert så mycket adrenalin i kroppen. Men morgonen efter kunde jag inte gå ur sängen, säger Susanne.

Akuten på Lunds lasarett. Foto: CHRISTER WAHLGREN

Hon blev inlagd på sjukhus i två dagar och blev senare sjukskriven. Fortfarande i dag, sju månader senare, har hon problem med en arm.

Efteråt har Susanne också mött taxiföraren i rättssalen i Lunds tingsrätt, där han åtalades för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

– Det var jobbigt att se honom igen. Han kallade mig dessutom lögnare, att jag hittat på alltihop. Det gjorde mig mest besviken, säger Susanne.

Föraren har hävdat att han väjde för att rådjur och att det orsakade olyckan.

Härom dagen dömdes ändå den 60-årige föraren mot sitt nekande till 12 000 kronor i dagsböter.

Tingsrätten slår i domen fast att föraren somnat och det inte kan förklaras på annat sätt än att han fört bilen i uttröttat tillstånd.

Brast i uppmärksamhet

Därmed anses han också ha brustit i både uppmärksamhet och försiktighet som med hänsyn till omständigheterna krävs för att minska riskerna för en trafikolycka. 

Enligt vad Susanne fått reda på har domen dock inte hindrat föraren från att fortsätta sitta bakom ratten i sin taxibil.

– I det här fallet tycker jag man borde överväga att dra in förarens tillstånd, säger Susanne.

Hon bär fortfarande på starka och otäcka minnesbilder från olyckan.

– Vi hade änglavakt och det är jag glad för.

Vågar du sätta dig i en taxi fler gånger?

– Inte gärna efter detta. Enbart tanken tar emot väldigt mycket.