Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Susanne vann 12 miljoner – så förändrades hennes liv

Jag visste att jag skulle vinna mycket pengar, det fanns i drömmen ch den visade sig vara sann, säger Susanne. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
I många år levde Susanne som ensamstående trebarnsmamma och fick vända på varje krona. Vibsten har gjort henne ekonomiskt oberoende. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Susanne skriver gärna budskap på stenar hon plockar på Öland. Den här står i köksfönstret. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
I dag har Susanne Ghandour möjlighet att ta det lugnt och umgås med barn och barnbarn i första hand. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Så här förväntansfull var Susanne i TV4:s sminkloge alldeles före dragningen som gjorde henne till mångmiljonär. Foto: Privat

KALMAR. 57-åriga Susanne Ghandour vann både pengarna och kärleken.

Trisslotten hon köpte gav ekonomisk trygghet. Som kronan på verket fann Susanne dessutom kärleken efter många år som singel.

– Jag visste att jag skulle vinna genom en dröm jag haft, säger hon.

Vi möter Susanne i hennes trerumslägenhet i Kalmar. Det är en bostad på första våningen med balkong. Här råder ordning och reda. Ingenting skvallrar egentligen om att här bor någon som haft tur i spel.

Enda undantaget är en inramad trisslott som står undanställd på en byrå i köket. Lotten var den som plötsligt förändrade livet för Susanne.

– Jag behöver inte jobba längre och plötsligt kan jag ge mina barn det jag inte kunde ge dem tidigare, säger hon.

Susanne spricker upp i ett enda stort leende. Glädjen över det nya livet går inte att ta miste på.

På väggen i köket hänger en tavla på var i världen Susanne varit. Nu vill hon resa mycket mer. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Trisslotten hon köpte ledde till att hon blev miljonär flera gånger om. Systern Mariana fick dessutom hälften och kunde också känna trygghet.

Allt har inneburit ett nytt liv. Med ett lugn och möjlighet att ta dagen som den kommer.

För strax kommer Susanne in på att det tidigare varit en del mörker i hennes tillvaro också.

I början på 2000-talet kände Susanne att hon var fast i ett ekorrhjul. Hon var gift, bodde i villa och arbetade som försäkringsrådgivare på TryggHansa.

– Då kändes det som att allt plötsligt föll över mig. Mamma dog 1999, min bror 2001 och min pappa 2003. Jag skilde mig dessutom däremellan, berättar hon.

Fick kämpa för varje krona

Susanne valde själv att lämna äktenskapet. Hon kände att parterna växt ifrån varandra.

– Jag tog mina tre barn med mig och började om från noll. Med ekonomin också, det var ingen lätt uppgift.

Plötsligt fanns inte längre en trygg ekonomi att luta sig mot. Susanne kände att hon fick kämpa för varje krona. Hon kunde inte ge barnen de saker hon ville att de skulle ha. Och hon kunde aldrig unna sig något för egen del.

Under flera år kretsade ekonomin kring en otillräcklig lön, bostadsbidrag och underhållsstöd. 

– Men samtidigt har jag har alltid trott på att det skulle ordna sig i slutändan, säger hon.

Vid den här tiden började Susanne också läsa in utbildningen till undersköterska och testade på olika jobb inom omsorgen.

Samtidigt med att barnen Sami, 18, Jasmine, 28, och Kim, 31, växte upp och började etablera vuxenliv tog Susanne själv beslutet att lämna säljjobbet på försäkringsbolaget. 

2014 kom dock en smäll som fortfarande präglar tillvaron för Susanne. Hon drabbades av en allvarlig cancersjukdom.

– I skiftet mellan jobben hade jag tänkt vara ledig en månad. Men blev en sjukskrivning i stället. Det var en omtumlande tid, en riktig käftsmäll.

Susanne tar sig tid och berättar om sina innersta tankar, samtidigt som hon bjuder på hembakt äppelkaka i det trivsamma köket.

De följande åren blev en fortsatt vinglig resa rent ekonomiskt. Men Susanne återkommer till att hon i sina drömmar sett och fått veta att livet skulle bli bättre. Den vetskapen gjorde henne stark, där fanns aldrig någon tvekan.

– Jag har alltid haft ett otroligt rikt drömliv, det hade min mamma också, säger hon. Vi hade ofta samma drömmar och det var starka drömmar. 

Kristina Wirén Foto: Susanne och hennes syster Mariana, till vänster, står varandra nära. När Susanne vann tolv miljoner bestämde hon sig för att dela lika med sin syster.

– Sedan gäller det att följa sina drömmar också. En av mina önskningar var att se Andrea Bocelli uppträda och det gjorde jag två månader efter jag vunnit. 

I en annan dröm uppenbarade sig plötsligt siffrorna 4 och 22 och att de var knutna till en vinst Susanne skulle få. 

– Jag har en anteckningsbok där jag skriver upp många av sakerna och just de där numren finns med här, visar hon.

I en dröm långt senare uppenbarade sig plötsligt en person vid Susannes säng och viftade med en Trisslott framför näsan. Varelsen påpekade dessutom att hon skulle bli en vinnare.

”Glädjen tog över”

När Susanne i juli förra året besökte sin syster Mariana, 61, i Löttorp på Öland, var det därför inget konstigt att systrarna stannade till vid en butik och köpte ett par Triss-lotter.

Just vid den här tiden hade Susanne för övrigt också tagit ett lån på 100 000 kronor för att rusta upp sin mormors hus på Öland.

Det skulle senare visa sig vara en helt onödig åtgärd.

–  Plötsligt vann jag två nya lotter, samtidigt lovade jag Mariana att om det blev en högvinst på de nya lotterna skulle vi dela lika. 

När Susanne senare hämtade ut de nya lotterna på OK i Löttorp skrapade hon fram tre klöver på en av kupongerna.

– Då ringde jag syrran och sa att jag förmodligen gjort något bra. Sedan minns jag inte så mycket mer. Glädjen tog liksom över. 

Den som får tre klöver på en trisslott får åka till tv-studion i Stockholm och skrapa fram vinsten. Klövervinsten ger från 10 000 kronor i månaden i tio år till 100 000 kronor i månaden i 25 år.

Susanne sträckte armarma i luften när det stod klart att hon tagit storvinsten på tolv miljoner kronor. Foto: Svenska Spel/TV4

Inför programledaren Jenny Strömstedt valde Susanne lotter med nummer 4 och 22. På den ena skrapade hon fram månadssumman på 100 000 kronor. På den andra att utbetalningarna skulle pågå i tio år.

Sammanlagt tolv miljoner kronor alltså. Skattefritt.

– Jag skrek YES! och sträckte armarna i luften, visar Susanne.

I nästa andetag säger hon att hon på något sätt visste att månadssumman skulle bli just 100 000 kronor. 

– Det sa jag direkt innan jag vunnit, för det var det jag behövde.

Systern Mariana, hennes mellanpojke Robin och Susannes 18-årige son Sami fanns med i studion. På ett hotellrum på stan satt resten av släkten och jublade.

Var det självklart att du skulle dela med din syster?

– Hon har precis som jag kämpat i alla år. Hon lider av reumatism, med pengarna kan hon gå ner i arbetstid.

För tillfället tar Susanne själv dagen som den kommer. Hon får 50 000 kronor insatt på sitt konto varje månad i tio år framåt.

– Vinsten har skapat det lugn och den trygghet jag behöver, säger hon.

Ledstjärnan: Det går inte att köpa lycka

Susanne behöver inte just nu ta ställning till om hon ska fortsätta jobba. I lägenheten finns inte heller några synbara bevis på vad Trisslotten åstadkommit.

– Jo, jag har bytt kyl. Och köpt en nästan ny bil, en Audi Q3, fast på avbetalning. Dessutom har jag rest lite grann. I december åkte jag till Rom för att se julskyltningen och i våras tog jag med barn, barnbarn och deras respektive till Mallorca. 

Susannes ledstjärna är att det inte går att köpa lycka.

Av de pengar som hittills kommit in har hon i stället lagt mycket på renoveringen av sin mormors hus på Öland.

Mormors hus på Öland tog Susanne över och började rusta upp. Foto: Privat

I samband med första utbetalningen skickade hon även över vars 10 000 kronor till barnen med order om att de skulle gå ut och shoppa för pengarna.

– Det var nog som ett tecken på allt dåligt samvete jag känt under åren, resonerar Susanne.

Har pengarna förändrat dig som person?

– Nej, jag känner att jag är precis den jag var tidigare. Jag är tacksam mot livet och väldigt tacksam över livet. 

På en sten i köksfönstret har hon målat orden "Allt är möjligt". Senare har hon ändrat det till "Tänk om allt är möjligt".

– Det skapar en helt annan dimension, jag tror allt är möjligt, bara vi vågar försöka, säger Susanne förklarande.

”Vi har det väldigt bra”

Hon vill berätta sin lyckliga historia för att uppmuntra andra att följa sina drömmar. Oavsett om det handlar om Trisslotter eller annat.

Vilket är ditt råd till andra som vinner mycket pengar?

– Tänk efter innan du köper något. Man ska aldrig förhasta sig. Det är sällan bra att gå på första känslan. Själv ser jag det som ett sundhetstecken att fortsätta leta efter röda lappar i affären.

Susanne har en sak till att berätta.

Hon har efter många år som singel, funnit en man som betyder väldigt mycket för henne.

– Han heter Peter och är elektriker från Kristianstad. Vi har det väldigt bra, säger Susanne och ler stort.

På vaden har Susanne låtit tatuera in en Triss-klöver och ett ankare. Ankaret står för hoppet och klövern förändrade ju livet för mig, säger hon. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Innan vi skiljs åt kryper Susanne upp i soffan och då blottas en tatuering på höger vad. Tatueringen är en Trissklöver och ett ankare och är en gåva från barnen.

 Det hela är en ljuv påminnelse om det som hänt Susanne.

– Ankaret står för hoppet - och klövern förändrade ju livet för mig, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!