Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SUS öppnar specialavdelning för våldtagna

Foto: TOMAS LEPRINCE

Skånes Universitetssjukhus öppnar våldtäktsmottagning.

– Utsatta kvinnor och män ska få den hjälp som de förtjänar, säger Gilbert Tribo (L), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, enligt Sydsvenskan.

Tidningen skriver att öppningsdatum för våldtäktsmottagningen ska bestämmas på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde på onsdag.

Den nya mottagningen ska underlätta de utnyttjade patienternas väg in i sjukvården. Den nya avdelningen ska tillgodose både kvinnor och mäns behov.

– Jag har fått höra fruktansvärda berättelser om män som nästan blir hotfullt bemötta inom sjukvården för att de söker vård. Både kvinnor och män som blivit utsatta ska få den hjälp som de förtjänar, säger Gilbert Tribo .

– Sjukvården som finns i dag har inte de bästa förutsättningarna – patienterna får inte den bästa möjliga vården som kan erbjudas.

Testar sig fram

Inledningsvis ska Hälso- och sjukvårdsnämnden besluta om ett bidrag på 1,5 miljoner kronor för avdelningen. Beslut huruvida man ska investera i flera våldtäktsmottagningar skjuts på framtiden då man först vill se hur det går med den aktuella mottagningen.

Förslaget om en ny våldtäktsmottagning lades fram av Liberalerna 2016. Det gick igenom redan då, men arbetet har sedan stått still under drygt två års tid.