Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Supertidig iskyla – i Sveriges södra delar

Markus Olofsson berättar hur man på skidanläggningen har jobbat dygnet runt de senaste dagarna. Foto: Privat
Arbetet på anläggningen pågår för fullt. Foto: Privat

I torsdags öppnades skidspåren rekordtidigt på skidanläggningen i Hanaslöv utanför Alvesta.

Resultatet av klimatförändring?

– Sverige har kylts ned av arktiska vindar, berättar metorologen Lasse Rydqvist.

Både Vasaloppsentusiaster och verksamma på Hanaslöv tackar den tidiga och kalla vintern för att skidspåren rekordtidigt öppnats utanför Alvesta.

Man har lagt ett tjockt snötäcke på en sträcka av 200 meter, med vändning, vilket skapar en totalt 400 meter lång längdskidåkningsbana.

– Det har varit väldigt god respons i och med att vi kunnat öppna ovanligt tidigt. Det är väldigt många som är glada, säger Markus och berättar att man under hans åtta år på skidanläggningen aldrig tidigare öppnat före nyårsafton, säger Markus Olofsson som är driftansvarig för skidanläggningen i Hanaslöv.

– Vi har jobbat dygnet runt de senaste dagarna för att få ut all snö. Det går åt en hel del folk och alla ställer upp ideellt, säger Markus Olofsson.

 

Ett tjockt snötäcke har lagts på en 200 meter lång sträcka. Foto: Privat

Behöver kylan

För att det ens ska vara lönt att använda snökanoner räknar Markus kan det inte vara varmare än -2,5 grader.

– Det handlar om temperaturen i kombination med luftfuktigheten. Oftast är det så kallt det behöver vara för att snökristallerna ska skapas.

– Sedan har vi också testat en ny strategi i år då vi i stället för att köra ut snön med hjullastare har byggt färdiga spår där vi kan lägga i snön direkt.

Men glädjen kan vara kortvarig.

En snökanon skjuter ut snö på skidsträckan. Foto: Privat

Har haft arktiska vindar

Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm, berättar att kyla och snö snart byts mot mildare väder och regn.

– Vi har haft en kall arktisk vind som kommit in och gett ett kallare november än normalt. I Götaland har det exempelvis på sina platser varit mer än fyra grader under det normala. Det gör att det blivit gynnsamma förhållanden för snön att ligga kvar.

– Nu har vi ett omslag som väntar och det ser lite sämre ut gällande snön. Vi kommer ha varmare väder än det normala under de två första veckorna av december. Under helgen och även måndagen och tisdagen kan också det komma en del regn. Först framåt slutet av nästa vecka kan vi få kallare temperaturer igen.

Säsongerna flyttas

Både i skidspåren och på Storm är diskussionerna om klimatförändringarna många. Lasse Rydqvist berättar att många av hans kolleger lagt märke till specifikt en skillnad.

– Mina äldre kolleger säger till mig att de upplever en förskjutning av säsongerna, med snö som kommer senare och stannar längre.

– Ser man till klimatförändringen så är det också så att vi ser fler månader under ett och samma år som är varmare än det normala.