Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Superpolisen Monica, 69, ska lösa svåraste brotten

Hon löste Helénmordet – efter 15 år: ”Det är en jävla tur att jag är så tjatig”.
Foto: JENS CHRISTIAN

Monica Olhed Hansson, 69, fick det avgörande tipset som löste mordet på Helén. När hon slutade som polis var det efter 42 års tjänstgöring.

Men det dröjde bara två år – så var hon tillbaka på jobbet igen.

Nu är Monica är en av Sydsveriges ”superpoliser” som på övertid ska försöka lösa de allra svåraste brotten.

Monica Olhed Hansson är inte vilken polis som helst.

Hon blev känd som en av de utredare som ingick i en grupp vid Kristianstadspolisen som löste ett tiotal mord i nordöstra Skåne.

Men hon har också varit specialist på familjevåld och ägnat sig åt utredningar kring ekonomisk brottslighet.

SVT:s serie ”Jakten på en mördare”

Det var Monica Olhed Hansson som fick det avgörande tipset om vem tioåriga Helén Nilssons mördare kunde vara – mordet som nu hamnat i fokus efter SVT:s serie ”Jakten på en mördare”. I Malmö har hon utrett flera uppmärksammade mordfall.

I SVT:s nya true crime-serie ”Jakten på en mördare” får tittarna möta poliserna som avslöjade tioåriga Helén Nilssons mördare. I verkligheten var det Monica Olhed Hansson som fick det avgörande tipset.
Foto: CAROLINA ROMARE / PHOTOGRAPHY

2017 sa hon tack och hej till polisen och gick i pension.

Nu är Monica tillbaka på jobbet igen – som en av polisens nya seniorutredare.

– Egentligen hade jag inte tänkt komma tillbaka. Jag har min golf och mina barnbarn. Jag och min man brukar resa mycket också, säger hon.

Men så kom pandemin och ändrade spelplanen.

Monica var en av fem erfarna pensionerade poliser som erbjöds en omstart i karriären –åldern till trots.

– Det kändes riktigt roligt att få komma tillbaka. Flera av mina tidigare kolleger är kvar. Jag sitter på samma våning och har fått tjänsterum alldeles i närheten av mitt gamla, säger hon.

Svåraste brotten

Poliserna har tagits in för att lösa de allra svåraste brotten. Med rutin och kunnande navigerar de framåt i brottsutredningarna och lär samtidigt ut knepen till yngre kolleger.

Monica och hennes pensionerade kolleger är timanställda och jobbar ungefär halvtid.

Monica Olhed Hansson har många års erfarenhet av utredningar kring grova brott.i Skåne.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Skillnaden mot tidigare är att de inte längre får kalla sig poliser, utan civila utredare med polisiär kompetens. Gruppen, som sorterar under regionala utredningsenheten, arbetar tillsammans med tre andra erfarna poliser.

– Det hela är ett ettårigt projekt som ska utvärderas efter sitt slut, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.

I arbetsuppgifterna finns bland annat mordfall, hatbrott, utpressningar och grova våldtäkter. Brottsplatserna spänner över hela polisregion syd.

Redan tre häktade

Redan nu talar polisens ledning om framgångarna. Efter sju veckors arbete är facit tre häktade personer.

Monica betonar själv att hon bara är en i gänget.

I SVT-serien ”Jakten på en mördare” spelas Monica Odehall Hansson av skådespelaren Lotten Roos, en av kommissarierna som löser svåra brott.
Foto: CAROLINA ROMARE / PHOTOGRAPHY/SVT

Pensionärsgruppen i region Syd har ännu inte getts något smeknamn. Men i Stockholm finns en motsvarande grupp med 20 pensionerade poliser. Den gruppen har hjälteförklarats och i folkmun fått namnet ”Silvervargarna”.

– Jag fick se startlistan på uppställningen och gick med direkt. Det var som att komma på repmånad och få träffa legendarerna igen, säger Anders Anselius, pensionerad inspektör vid grova brott, numera silvervarg, i en TT-intervju.

Där har medlemmarna arbetat med de flesta av de klassiska fallen: från mordet på Anna Lindh och Knutbydramat till den inre kärnan i Palmeutredningen. Tillsammans samlar 20 vargar drygt 600 år i polisyrket.

”Veritabel succé”

– En veritabel succé, konstaterar gruppchefen Lars Bröms till TT efter flera fällande domar.

Monica Olhed Hansson har även under två säsonger setts lösa brott i SVT:s realityserie ”Tjuv och polis”. Just nu försöker hon i TV-serien sätta fast bovar i Lysekils kommun. 

Hon erkänner att ränderna för yrket aldrig tycks gå ur.

– Jag har alltid tyckt det varit roligt att gå till jobbet, säger hon. Jag kan sluta i morgon om jag vill. Men det är absolut inget jag tänker på nu.

Se mer:

Ett nytt maktvakuum i den undre världen är en av orsakerna till mordvågen i Malmö.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!