Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Superentreprenören Emily köpte hus som 19-åring

19 år gammal köpte hon sitt första hus i Olofström, pluggade i Staffanstorp och arbetade i butik.

32 år gammal står hon bakom Blekinges största skönhetssalong, driver en inredningsbutik, har flera anställda och en egen familj.

– Jag har vuxit otroligt mycket, säger Emily Palander. 

Huset var ganska nedgånget och i stort behov av en upprustning. Emily Palander tvekade en del inför köpet, men mycket tack vare farmors stöttning och uppbackning valde hon att slå till och bli husägare – 19 år gammal, vilket Blekinge Läns Tidning skrev om först.

– Det var väldigt läskigt. Jag funderade mycket på hur jag skulle klara av att bo i hus ensam. Men jag hade ett driv och jag hade bestämt mig för att inte bara bo i huset, utan även ha en verksamhet där, säger Emily.

Verksamheten var till en början en mindre skönhetssalong, men ganska snabbt behövde Emily större lokaler och mer personal. 

– Det blev trångbott i huset tidigt. Så jag fick flytta företaget från mitt hus ner till centrum, säger Emily, som blivit ett välkänt ansikte i Olofström: 

– Jag får ofta frågan från folk hur jag kan våga satsa i Olofström, eftersom det är så litet. Men jag väljer att inte tänka så, utan jag tror att om man gör något som man tycker är roligt och gör det bra så kan det fungera var som helst.

Under åren har Emilys skönhetssalong fortsatt expandera. Sedan 2016 har omsättningen dubblats, och i dag är salongen den största av sitt slag i hela Blekinge. 

”Jag skulle kunna driva vad som helst”

Med tre företag och flera anställda präglas vardagen av arbete. Men Emily vet hur hon ska få tiden att räcka, så det även blir tid över till de två barnen.

– Det är jobb i princip varje dag, från morgon till kväll. Jag har två barn som jag prioriterar när jag kommer hem under eftermiddagar och kvällar, säger Emily.

– Men det blir jobb igen när de går och lägger sig. 

Att driva eget och skapa företag och verksamheter från grunden har alltid varit naturligt för Emily. I hennes familj finns det gott om egenföretagare, och hon själv har inga planer på att trappa ner.

– Jag skulle kunna driva vad som helst. Det är inte så att jag är låst till skönhetsbranschen utan jag tycker om att sköta företag och få dem att gå bra, säger Emily.

– Jag har växt otroligt mycket de senaste åren. Jag var absolut inte en person som vågade prata inför folk eller vara med i tidningen förr.

Det började med ett husköp som 19-åring – men nu driver hon tre företag med nio anställda. Foto: Privat

Händer mycket nästa år  

Emilys rekommendation till dagens 19-åringar och framtidens entreprenörer att inte tveka: har du en bra idé, så våga satsa. 

– Jag tycker absolut man ska prova sig framåt. Har man en plan och ett driv så ska man köra på. Man måste våga sats, annars vinner man inget, säger Emily, som redan har nya verksamheter på gång: 

– Det finns absolut framtidsplaner och som sagt: jag tycker om att driva verksamehter så det blir en ny verksamhet utan att det går in i det som jag gör i dag.

– Jag vill inte avslöja något ännu. Menn 2020 kommer det hända mer än någonsin tidigare.