Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Superdivan Anita Ekberg går på knock

BOULEFEST. Boulebar på Drottningtorget invigs inte förrän i nästa vecka. Men den färdiga banan har redan lockat spelare.Foto: Ronny Johannesson/Olle Sporrong

Malmö. Nästa vecka återvänder den 81-åriga superdivan till sin gamla hemstad.

Och hon gör det med ett bouleklot i handen.

La Ekberg har lovat att kasta det första klotet när Boulebar öppnar på Drottningtorget.

ANITA EKBERG

Anita Ekberg föddes i Malmö den 29 september 1931 och växte upp på Östra Fäladsgatan i stadsdelen Rostorp.

Hon utsågs först till Fröken Malmö och sedan till Fröken Sverige 1951. Året efter flyttade hon till Hollywood.

Anita gjorde 64 filmer mellan 1953 och 2002.

Hon fick sitt internationella genombrott i Fellini-filmen "Det ljuva livet" (La dolce vita) 1960 i vilken hon spelade mot Marcello Mastroianni. Filmens scen i Fontana di Trevi i Rom där Anita badar i sin svarta klänning har blivit en av filmhistoriens verkliga klassiker.

Hon bosatte sig i Rom i slutet av 50-talet och har varit staden och landet trogen sedan dess.

I höstas tedde sig tillvaron dyster för Anita Ekberg. Hon var sjukhusbunden efter att ha brutit båda lårbenshalsarna och ekonomin var körd i botten.

Men sedan vännen och nöjesprofilen Lars Hector arrangerat en stödgala och därefter rest ner till Italien för att överlämna de insamlade pengarna har Anita återhämtat sig.

Sågs på filmfestival

I februari deltog hon oväntat på filmfestivalen i Berlin och njöt påtagligt av uppmärksamheten och hyllningarna.

– När jag träffade henne i oktober var hon rätt så skruttig, och sedan dyker hon upp i Berlin och ser strålande ut och gör en formidabel succé, säger Lars Hector. Det bevisar att gamla cirkushästar aldrig blir gamla.

Lars Hector har varit god vän med Anita Ekberg sedan tiden på legendariska nattklubben Trocadero i Malmö. Det är naturligtvis han som nu lockat henne tillbaka till den gamla hemstaden.

- Personerna bakom Boulebar frågade mig om jag ville hjälpa dem med invigningen på onsdag i nästa vecka och när jag föreslog Anita Ekberg som "Guest of Honour" så blev de minst sagt eld och lågor, berättar han.

- Anita har starka minnen från Drottningtorget och det har faktiskt diskuterats om hon inte skulle stå som staty på torget, så hon var inte särskilt svårövertalad.

Boulebar Malmö kommer att husera i det gamla vackra vagnsmuseet på torget och det blir boulebanor både inomhus och utomhus. Maten blir fransk och rustik och det kommer att serveras en hel del pastis.

- Jag vet att Anita har spelat en del boule i sitt liv och hon kommer att kasta det första klotet, berättar Lars Hector.

Stannar i Skåne ett tag

La Ekberg kommer att stanna i Skåne ett par dagar, men invigningen av Boulebar blir hennes enda officiella framträdande.

- Hon ska träffa släktingar, och så har hon framfört vissa önskemål gällande smörgåsbord och leverpastej, säger Lars Hector.