Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sundbybergs miss – kopierade Ronneby

Stadshuset i Ronneby.
Foto: Daniel Lenneer / Ronneby kommun.
Sundybergs kommun presenterade en hållbarhetsstrategi – men där kallades kommunen för ”Ronneby” vid ett antal tillfällen.
Foto: Sundbybergs stad

När Sundbybergs kommun skulle presentera den nya hållbarhetsstrategin visade det sig att större delar av texten var direkt kopierade från andra kommuner. 

Ja, några gånger stod det till och med Ronneby i stället för Sundbyberg.

– Kul att Ronneby kommun stod kvar i deras presentation, säger Martina Adenholm, hållbarhetsutvecklare.

När Sundbybergs hållbarhetsstrategi togs upp i klimat- och hållbarhetskommittén upptäcktes att stora delar av strategin var kopierad från bland annat Ronneby kommun, något som DN var först med att rapportera.

– Jag tycker det är kul om vi kan inspirerar andra. Det var roligt att Ronneby kommun stod kvar. Sen hade de dock behövt arbeta om det, säger Ronnebys hållbarhetsutvecklare Martina Adenholm.

Sundbyberg har även kopierat stycken från flera andra kommuner. Däribland Piteå till Flen, Eskilstuna, Vaxholm, Vaggeryd och Kungsbacka. 

– Ronneby kommun är ju väldigt liten så det är klart att det var bra för oss så att vi syns och hörs, säger Adenholm. 

”Man ska hjälpas åt”

En av anledningarna till att just Ronneby var en av de kommuner som kopierades av Sundbyberg tror Martina Adenholm beror på att de kom tvåa i aktuell hållbarhets kommunrakning. 

– Bakom detta ligger analyser och diskussioner om vad vi vill ha för strategi. Vi har även tittat på andra kommuner och haft workshops. 

Att Sundbybergs kommun kopierat Ronneby gör dem inte så mycket – trots allt jobb som ligger bakom hållbarhetsstrategin.

– Det kan vara svårt att tänka på allt. Ett hållbarhetsmål är att man ska hjälpas åt så det är ju bara bra om man kan göra det

TV: Cecilia har 16 igelkottar bosatta i trädgården – har fått små hus

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!