Succé för Sommarlov – slog rekord varje dag

Sommarlov programleddes bland annat av Alex Hermansson, Angelika Prick, Malin Olsson och Markus Granseth.
Foto: Mattias Ankrah /SVT

Det fick bli sång, dans och sketcher utan några barn i publiken.

Men trots det blev det braksuccé för SVT-programmet Sommarlov. 

– Jag är rörd av denna Sommarlovslek som aldrig tycks ta slut, säger projektledare Anna-Maria Nildén.

Trots att fjolårets upplaga av klassiska Sommarlov blev rena rekordsäsongen gick det ännu bättre i år. 

I ett pressmeddelande skriver SVT att varje avsnitt i genomsnitt hade 122 400 tittare online – sommarens mest sedda program. Allt som allt spelades Sommarlov upp 23, 4 miljoner gånger.

– Det är helt ofattbart vilken folkfest Sommarlov har blivit, vart man än går så ser och hör man barn som leker Sommarlov och Sommarskuggan. Och detta annorlunda år var man ju nervös inför hur Sommarlov skulle bli och tas emot men vi slog tittarrekord med råge, säger programledaren Alexander Hermansson, i ett pressmeddelande.

Sändes live – utan någon publik

SVT har sänt sommarlovsprogram i olika format sedan slutet på 70-talet.

De senaste åren har sändningarna ägt rum inför publik olika på platser i Malmö, bland annat från Dockan i Västra hamnen och från Scaniabadet.

Årets program spelades framför allt in i Beijers park, utan någon publik. Inspelningar genomfördes även vid Tykarpsgrottan i Hässleholm.

– Som projektledare för Sommarlov har jag aldrig tidigare känt motsvarande känsla av hur viktigt det ”vanliga” kan vara i en svår tid. Som att ett program som Sommarlov faktiskt fanns där för barnen varje dag i en för många orolig och ibland mörk samtid, säger Anna-Maria Nildén, projektledare.

Marianne Mörck medverkade

Årets säsong sändes mellan den 8 juni och den 14 augusti. Allt som allt blev det 68 timmars sändning, där barnen fick träffa programledarna Malin Olsson, Alexander Hermansson, Markus Granseth och Angelika Prick.

Samt Marianne Mörck, i rollen som ubåtskaptenen Doris. 

– Vi har märkt att de senaste årens starka teman om miljö, demokrati och om hjärnan har satt stora avtryck bland Sveriges barn, så det kändes angeläget att ta upp vad som är en viktig grund i samhället - vänskap, anti-mobbning och att ta hand om varandra, säger Anna-Maria Nildén.


SE MER: 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!