Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Succé för lördagsöppet – 10 000 tog covidspruta

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lördagsöppet på vårdcentralerna för vaccinering visade sig bli en stor framgång 

Under de sju timmar drop-in-mottagningarna hade öppet valde fler än 10 000 personer att vaccinera sig inom Region Skåne.

Den preliminära sammanräkningen av antalet utförda vaccinationer under lördagen pekade på söndagsförmiddagen mot ett mycket gott resultat för de skånska vårdcentralerna, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

 Trots att statistik från ett 20-tal vårdcentraler ännu inte inkommit noterades över 10 000 genomförda vaccinationer.

Siffran kommer att justeras uppåt under de kommande dagarna då den eftersläpande statistiken kan läggas till det preliminära resultatet.

”Tog chansen”

– Det är oerhört glädjande att så många tog chansen att vaccinera sig. Varje stick räknas, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare i Region Skåne i en kommentar.

På flera vårdcentraler var tillströmningen av människor så pass stor att extrapersonal behövdes och för att väntetiden inte skulle bli för lång.

Regionen har tidigare försökt hitta alternativa sätt att erbjuda vaccin mot covid-19, bland annat vid fotbollsmatcher och under bilutställningar. 

 Redan från start var det tydligt att erbjudandet om att vaccinera sig på en lördag på någon av Skånes vårdcentraler lockade många.

– Ett stort tack till alla medarbetarna på de skånska vårdcentralerna som ställt upp denna lördag och idag, såväl som under hela pandemin, gjort ett fantastiskt arbete, säger Sofia Ljung, förvaltningschef i Primärvården Skåne.

Skulle vara enkelt

Det behövdes ingen bokning – det var bara att komma till någon av Skånes alla vårdcentraler på lördagen. Tanken var att göra det enkelt vaccinera sig och på så sätt locka dem som ännu inte vaccinerat sig till att få det gjort.

Under drop-in vaccineringen kunde man få en första dos vaccin, men också en andra om man redan hade fått en första för mer än fyra veckor sedan.

För den som ännu inte vaccinerat sig erbjuder Region Skåne tider på vårdcentralerna. Man ringer antingen 1177 eller direkt till den vårdcentral där man är listad.

FLER NYHETER: Man skjuten vid station i Jordbro – stor insats

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!