Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Styvpappans dom fastställs i hovrätten

Stefan Wydow, då vice ordförande i Malmö stads romska råd, var en av männen som medverkade i den romska rättegången där 43-åringe fick svära på sin oskuld.
Foto: Loka Kanarp

I en romsk, parallell rättegång i en av Malmös parker friades den 43-årige mannen från våldtäkt på sin 13-åriga styvdotter. 

Kort därpå häktades mannen och dömdes sedan för våldtäkt mot barn. Styvpappan överklagade domen till hovrätten – som nu fastställt tingsrättens domslut i sin helhet.

– Det känns som ett steg i rätt riktning när det gäller att romer ska kunna känna sig trygga med att söka sig till det svenska rättsväsendet. Vi ser i dag att det funkar, säger en nära släkting till flickan. 

Kvällsposten har i en rad artiklar rapporterat om romani kris, ett parallellt rättssystem som en del romska grupper använder för att lösa konflikter och brottslighet romer emellan. 

Ett nationellt uppmärksammat fall inträffade i våras i en av Malmös parker, då en 43-årig man fick svära ed på att han inte våldtagit sin styvdotter. Hennes bröder kallade sin som vittnen för att intyga att deras syster ljög. Flickan själv var inte där. Det var hon som larmat om våldtäkten, men ingen av ”domarna” i fallet pratade med henne. 

Kort därpå häktades 43-åringen och i juli dömdes han till fyra års fängelse för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande i tingsrätten. 

Enligt åklagaren ska den brutala våldtäkten ha inträffat i baksätet på mannens bil. Styvpappan ska vid tillfället även ha slagit flickan i ansiktet, dragit henne i håret och tagit strypgrepp kring hennes hals. 

Åtalet mot styvpappan har inte kunnat styrkas med teknisk bevisning. Men det är heller inte så konstigt, resonerar rätten, eftersom flickan undersöktes först fem dagar efter våldtäkten, och att bilen i fråga kunde undersökas först tre månader senare. 

Fick inte prata med polis

Styvpappan har inte kunnat redogöra för vilken färdväg han använde när han och flickan var ute i hans bil, och han har heller inte kunnat förklara vad som hände under de 40 minuter som hans mobil var uppkopplad mot en telefonmast i Örtofta. 

Det anses utrett att mannen hindrat flickan från att tala med polisen. I en övervakningsfilm från polishuset i Lund framgår det att flickan dagen efter våldtäkten springer mot polishuset och förgäves försöker ta sig in genom den låsta dörren. Styvpappan syns springa efter, och när han vid dörren får tag på flickan för han bort henne från polishuset. 43-åringen har inte kunnat lämna någon rimlig förklaring till sitt agerade.

”Väldigt glad över domen”

Mannen själv har uppgett i huvudsak samma historia i både den romska och den svenska rättegången. Han menar att styvdottern ljugit om våldtäkten för att få vara med sin äldre, icke-romska förälskelse. Tingsrätten fann dock inget i utredningen som kunde stödja detta påstående. 

Mannen överklagade domen och yrkade att hovrätten skulle ogilla åtalet i dess helhet, eller i varje fall mildra straffet. Men så blev det inte. Fyra nya vittnesförhör hölls, men hovrätten fann inga skäl att ändra tingsrättens dom. 

En nära släkting till flickan berättar att familjen känner sig lättad. 

– Familjen är väldigt glad över domen och att sanningen tillslut kom fram efter allt som hänt, säger släktingen och tillägger:

– Det känns som ett steg i rätt riktning när det gäller att romer ska kunna känna sig trygga med att söka sig till det svenska rättsväsendet. Vi ser i dag att det funkar.


LÄS MER: Man friades för våldtäkt i parallell rättegång  

LÄS MER: Efter avslöjandet om romani kris: ”Allvarligt rubbat förtroende” 

LÄS MER: Verkar inom parallellt romskt rättssystem - arbetar med inkludering för Malmö stad 


Toppolitiker larmades redan i september 2020 om att det pågick romska rättegångar i kommunen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!