Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Styr vårdboendet i Malmö som en maffia

Bilden visar inte det aktuella vårdboendet och är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Ari Asp

Personal vittnar om sexuella övergrepp och maffiastyre på ett vårdboende i Malmö.

Men nu har två polisanmälningar lämnats in angående misshandel på boendet.

– Den boende som kallas för "Gudfadern" driver gruppboendet som en maffia, säger en vårdare till Skånskan.

Mycket har passerat oanmält. Personalen vittnar om ett skräckvälde med övergrepp där de boende får lida för att ledningen ska kunna visa upp en fläckfri fasad.

Enligt vårdaren som Skånskan har pratat med styrs vårdboendet av en av de boende som kallas "Gudfadern". Det är också i dennes lägenhet som de flesta av kränkningarna har skett.

– Det har varit incidenter med sexuella övergrepp, hur en boende tvingade till sig oralsex från en annan boende. Det finns en boende som har ett tjockt läderbälte runt magen – ett sådan som tyngdlyftare har – för att skydda sig från misshandel. Sådana saker, säger vårdaren till tidningen.

"För jävligt"

Enligt den anställda har många av de boende inga närmare släktingar som ser efter deras intressen. Många har varit institutionaliserade större delen av sitt liv.

– Därför är ledningens skuld i detta ännu större. Det är rent ut sagt för jävligt, jag har aldrig varit med om värre, säger vårdaren till Skånskan.

Men nu har två polisanmälningar angående misshandel på vårdboendet lämnats in. I början av sommaren tillträdde en ny sektionschef och det är hon som står bakom de två anmälningarna, enligt vårdaren.

– Hon försöker få ordning på boendet och är inte rädd för att anmäla. Det gjordes anmälningar av personalen till ledningen tidigare också, men vart de anmälningarna har tagit vägen kan man ju undra, säger vårdaren till Skånskan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!