Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mördade Maruas bror: ”Ska inte behöva vänta så länge”

Marua Ajouz försvann 2002. Hennes huvud och skelett har senare hittats på olika platser – nu har utredningen kört fast i väntan på provsvar från NFC. Foto: PRIVAT
Maruas huvud hittades av svampplockare i bokskogen i Torup utanför Malmö tio månader efter att hon försvann. Foto: KINGA LEZANSKA

I 16 år har mördade Marua Ajouz familj levt i ovisshet.

Nya svar från NFC som kan föra polisen närmare en lösning på styckmordet och ge familjen upprättelse har nu dröjt – i ett helt år.

– Man ska inte behöva vänta på svar så pass länge. Det är ändå människoliv vi har att göra med, någon högre prioritering finns väl inte, säger Maruas bror Abdel Ajouz.

3 april 2017.

En grävmaskinist på en byggarbetsplats utanför Staffanstorp hittar ett mänskligt skelett. Huvudet saknas.

Efter en rättsmedicinsk undersökning står det klart att kroppen tillhör Marua Ajouz från Malmö. 18-åringen försvann 2002 och hennes huvud hittades tio månader senare av svampplockare i bokskogen i Torup utanför Malmö.

Trots det nya viktiga skelettfyndet förra året körde utredningen fast – på Nationellt forensiskt center, NFC, i Linköping.

Här, på en byggarbetsplats utanför Staffanstorp, hittades Maruas skelett i april 2017. Foto: PEO MÖLLER/TOPNEWS

”Påfrestande att gå och vänta”

Polisen väntar efter ett år fortfarande på provsvar som kan peka på tänkbara gärningspersoner.

För familjen innebär den utdragna processen att sorgearbetet aldrig helt får ett avslut.

– Det var omtumlande när man väl hittade kroppen men sen händer ingenting, då är man tillbaka på ruta ett, säger brodern Abdel Ajouz.

Abdel berättar att han tänker på systerns fall varje dag och bär på en känsla av maktlöshet.

– Man kan inte påverka någonting, vi kan bara låta det ha sin gång. Det är klart att det är påfrestande att gå och vänta, säger han och fortsätter:

– Man hoppas bara få ett resultat på det de har skickat in, så att man inte har väntat för ingenting. Det är klart att man vill få ett avslut.

Bo Lundqvist: ”Närmast omöjlig situation”

Även hos polisen är frustrationen påtaglig. Bo Lundqvist är chef för Kalla fall-gruppen i polisregion Syd som håller i Marua-utredningen.

– Det känns ju inte bra varken för oss eller för anhöriga som vill att vi ska kunna komma vidare i den här utredningen och finna sanningen. Vi kan inte gå vidare med de utredningsåtgärder som vi vill göra förrän vi har fått besked från NFC om de spår vi har lämnat in, säger Lundqvist.

Bo Lundqvist, chef för Kalla fall-guppen i polisregion Syd, är frustrerad över att inte kunna komma framåt i utredningen. Foto: TOMAS LEPRINCE

NFC brottas sedan flera år tillbaka av personalbrist vilket ligger till grund för förseningarna, något Bo Lundqvist betonar att han har förståelse för.

– Jag vet att NFC också är olyckliga i situationen och att de som faktiskt finns där gör allt vad de kan och verkligen försöker prioritera. De ställs inför en närmast omöjlig situation, men det här får ju långtgående effekter.

Vad finns det för risker i den här situationen?

– Det är ju att fallen blir ouppklarade helt enkelt, att när man till slut får fram ett resultat är det för sent för oss att hantera det. Det är den ultimata, värsta risken.

Vad får ni för besked från NFC när ni ligger på?

– Vi får undvikande svar. Vi får allt svårare att överhuvudtaget nå fram till dem för att få svar, och det gäller inte bara i det här ärendet.

”Har speciella resurser avsatta”

Kvällsposten har sökt ansvariga på NFC för en kommentar utan framgång. 

Liselotte Nielsen Sundberg, kanslichef på NFC, har tidigare gett följande svar kring situationen:

– Generellt sett så har vi ett hårt tryck. Men vi har speciella resurser avsatta för Kalla fall och vi har dialog med Kalla fall-grupperna. När vi kommer överens med dem att göra någonting, då gör vi det också.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!