Foto: Cornelia MaspersFoto: Cornelia Maspers
 Foto: Cornelia Maspers
Foto: Cornelia MaspersFoto: Cornelia Maspers
 Foto: Cornelia Maspers
Foto: Cornelia MaspersFoto: Cornelia Maspers
 Foto: Cornelia Maspers

Sture: Jag sitter med älgens huvud i famnen

Publicerad

Sture Andersson från Älmhult körde bil på väg 126 när en älg klev upp på vägen. Inom loppet av en hundradels sekund satt han med det enorma djuret i knäet - oskadd men uppenbart skakad.

– Jag hade en skyddsängel, säger han.

Det var 19 januari som Sture Andersson körde bil på väg 126 vid Ryd. Plötsligt fick han syn på en stor älgko som var på väg över vägen. Men när han också fick ögonen på en mötande bil insåg han att en olycka var oundviklig.

– Jag ser hur han kör på älgen och den flyger upp i luften och sedan sitter jag med älgens hals och huvud i min famn, säger han.

Älgen åkte rakt genom rutan på bilen.

– Det var som värsta störtloppsåkaren den där älgen. Det gick på en hundradels sekund så sitter den i famnen på mig.

Taket trycktes in, även Sture Anderssons säte fick sig en ordentlig tryckare och lastutrymmet skadades. Själv klarade han sig undan med lite skärsår.

– Inga ben var brutna. Jag hade sådan enorm tur att det går inte att beskriva, säger han.

Sture Andersson berättar att älgen hade dödsryckningar i uppemot trettio sekunder.

– Jag håller den om halsen så den inte ska slå mig mer i huvudet. Alltså det är helt overkligt, säger han.

Med hjälp av några förbipasserande skars Sture Andersson loss och han kunde själv kliva ur bilen.

– När brandkåren kom frågade de: "Hur fan gick det med föraren?" Då stod jag vid sidan om och sa: "Ja, det var inte så farligt".

Sture Andersson uppskattar att han körde ungefär 80 kilometer i timmen när älgen klev upp på vägen.

– Jag tog ju bromsen direkt, så jag fick kanske ner det till 70, säger han

I går var han uppe i Växjö för att hämta lite grejer i den demolerade bilen. Han inser vilken tur han haft.

– Jag är fortfarande lite mörbultad och det är inte att undra på. Jag hade en skyddsängel.

Nu har det gått några veckor efter den dramatiska olyckan och Sture Andersson har haft lite tid att bearbeta vad som hänt.

– Jag är rätt lugn av mig, men det hade ju kunnat sluta mycket illa. Det var en välsignelse att det gick så bra, säger han.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag