Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjuvar stal 17 mc från Johan – hittades tack vare Facebook

I går kunde Johan Andersson på Moto Star i Sjöbo pusta ut och ta tillbaka sina sina stulna motorcyklar.
Foto: Privat
Den här stulna lastbilen körde i väg med motorcyklar värda cirka 1,5 miljon kronor. Bilden hämtad från en övervakningskamera.
Foto: Privat

Tidigt på morgonen forcerade tjuvarna grindarna och stal cross- och enduro motorcyklar värda cirka 1,5 miljon kronor. I går slog polisen till i Arlöv mot en industrilokal. Där fanns motorcyklarna.

– Facebook har spelat en stor roll i det här ärendet, säger Christina Holmström vid polisen i Ystad.

Johan Andersson, ägare till Moto Star i Sjöbo, fick samtalet på förmiddagen. Då ringde polisen och berättade att han kunde åka till Arlöv och hämta sina stulna mc. I går var alla 17 motorcyklarna tillbaka i företagets lokaler.

Johan Andersson beskriver dagen som omtumlande. Efter stölden förra helgen såg den närmaste framtiden mörk ut. En ekonomisk ruin var nära förestående för företaget som han i drivit i tio år. Företaget är specialiserat på cross och enduro.

Vädjade på Facebook

Direkt efter inbrottet och stölden gick Johan Andersson ut på Facebook och vädjade om hjälp. 

Samtidigt utlyste han en belöning på 50 000 kronor till de som kunde bidra till att han får tillbaka sina stulna motorcyklar.

Hans inlägg blev delat cirka 4 000 gånger. 

– Sociala medier har haft en stor betydelse, säger han men vill inte ge några närmare detaljer.

– Polisen har bett mig att inte lämna för mycket information.

Stölden gjordes med hjälp av en lastbil som stulits kort innan inbrottet. Tjuvarna tog sig igenom det elektriska staketet, tog hål i väggen till företagets lokaler, fick upp dörrarna och körde in lastbilen.


I går tack Johan Andersson alla de som delat hans efterlysning och som bidragit till att han fick tillbaka sina motorcyklar.
Foto: Skärmavbild

Polisen slog till i Arlöv

– De fick arbeta hårt för att få upp alla motorcyklarna, säger Christina Holmström vid Ystadspolisen.

Hon berättar att polisen gjorde sitt tillslag i går cirka klockan 9 på morgonen. 

– Ingen är frihetsberövad. Förundersökningen pågår, säger Christina Holmström.

Hon bekräftar att sociala medier spelat en stor roll i arbetet att spåra de stulna motorcyklar, men vill inte säga mycket mer än så.

I sin efterlysning på Facebook hade Johan Andersson en bild på den stulna lastbil som tjuvarna använt. Han kunde också tala om vilket registreringsnummer lastbilen har. 

Spärrade motorcyklar

Den 13 september, cirka kl 22, kunde han meddela sina följare att lastbilen hittats.

Johan Andersson hade också ett besked till tjuvarna och de som eventuellt tänkt köpa stöldgodset:

"Det tjuvarna antagligen missat är att alla Husqvarna cyklarna är låsta i systemet och kan endast låsas upp av en auktoriserad Husqvarna verkstad. Dom är nu anmälda i Husqvarnas system och är i stort sett obrukbara som körbar motorcykel."

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!