Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stulna bilar hittades på bara några timmar

Två polska män greps en onsdagsförmiddag av tysk polis i var sin stulen Volvo. Bilarna hade tagits från sina ägare i Vellinge, söder om Malmö, bara några timmar tidigare.

Tjuvarna hade skannat nyckelsignalerna och tagit bilarna – värda nästan en miljon – utan att bryta upp dem. Sedan hade båda bilarna försvunnit över Öresundsbron.

Volvobilarna stoppades för kontroll i trakten av Grimmen i norra Tyskland på förmiddagen den 13 januari. Den ena vid Bad Sülze och den andra på en parkeringsplats i Riedbruch.

Att bilarna var falskskyltade med nederländska registreringsnummer lurade inte den tyska Autobahnpolisen. 

Kvitton från Öresundsbron och en tankning i Danmark var bevis mot männen.
Foto: Polisen
En Volvo CX 90 som hade gått ca 3500 mil värderades till 520 000 kronor.
Foto: Okänd
En Volvo V60 Cross Country som hade gått cirka 870 mil värderades till 370 000 kronor.
Foto: Okänd

De hade fått en efterlysning på två sådana bilar och höll extra koll. Två polska män, 29 och 38 år gamla, greps och häktades senare.

Fångade nyckelsignalen

Tjuvarna hade använt den så kallade relay-metoden för att ta bilarna på två olika ställen i Vellinge.

Med en skanner söker tjuven efter nyckelsignal inifrån bilägarens hus. När skannern får kontakt med en nyckel länkas signalen från den vidare så att bilen kan öppnas och startas.

Ingen av bilägarna hade märkt något. Den enas hund hade skällt till lite vid 23-tiden, men inte tillräckligt för att husse eller matte skulle ana oråd.

Eftersom bilarna stulits utan nyckel kunde inte motorerna stängas av – då hade männen inte fått i gång dem igen. De hade tankat i Danmark utan att slå av tändningen.

Satt häktade elva veckor

Männen överlämnades till svensk polis i början av februari och hölls fortsatt häktade till efter rättegången den 31 mars. Båda erkände häleri men nekade till stöld.

Bilarna var tillsammans värda nästan en miljon kronor.

En Volvo CX 90 som hade gått cirka 3 500 mil värderades till 520 000 kronor, och en Volvo V60 Cross Country som hade gått cirka 870 mil värderades till 370 000 kronor.

De hade erbjudits tusen euro vardera för att köra bilarna till Polen, berättade de. De hade kommit med färjan till Karlskrona och åkt därifrån ner till Skåne och tagit över bilarna.

Männen hävdade att de inte visste vilka tjuvarna var. De har nu dömts av Malmö tingsrätt för grovt häleri till villkorlig dom, men slipper dagsböter eftersom de suttit frihetsberövade i elva veckor.

TV: Ulf Borgström släpps fri med fotboja: ”Jag gör vad jag vill”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!