I fall ditt barn är kräset när det kommer till mat så kanske du får skylla dig själv. Barnens smak beror nämligen på familjen och den matkultur barnet växer upp, enligt ny forskning.
I en dansk studie, "MasseEksperiment 2015", som omfattade 20 000 danska barn i skolåldern har forskarna tittat på barnens matvanor och vilka livsmedel som faller dem i smaken.
I studien fick barnen smaka och lukta på flera olika livsmedel, sedan ombads de att bedöma dem och man beaktade även om barnen smakat på livsmedlet tidigare.
– Vi har fått ny, värdefull kunskap som kan ändra förståelsen för barns matvanor. Barn väljer det de känner till. Men om du visar vägen med nya livsmedel och involverar barnen så kan de lära sig att uppskatta alla typer av mat, säger Michael Bom Frøs, forskare vid Köpenhamns universitet, till DR.dk.
Skillnader i smak mellan könen
Studiens slutsats är att barnen gillade de livsmedel som de kände till från tidigare bäst. Forskarna menar också att barn som smakat på fler olika livsmedel har större chans att utveckla matglädje, skriver norska TV2.
Forskarna bakom studien kom även fram till att det finns skillnader i smak mellan killar och tjejer. Tjejer gillade exempelvis hallon och råa grönsaker bättre än killarna. Killarna å sin sida tyckte bättre om chili.
Enligt studien fanns det ingen större skillnad på matvanorna hos barn i Köpenhamn och på den danska landsbygden, men det fanns två undantag. Sjögräs som används i sushi och mörk choklad gick bättre hem hos barnen i storstaden än hos barnen på landsbygden.
Skolbarn i alla åldrar ingick i studien, men en stor del, 42 procent, av barnen gick i mellanstadiet. Studien är ett samarbete mellan dansk naturvetenskapsfestival, smakforskare vid Köpenhamns universitet och "Smag for Livet".