Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Studie: Skyll dig själv om du får kräsna barn

En ny dansk studie visar att barn kan lära sig att gilla alla typer av livsmedel.
Foto: Shutterstock/All over press
En ny dansk studie visar att barn kan lära sig att gilla alla typer av livsmedel.
Foto: Shutterstock/All over press

Vill barnen inte äta upp sina grönsaker? Är de kräsna med vad de stoppar i munnen?

Det kan vara ditt fel.

En ny dansk studie visar att barn kan lära sig att gilla alla typer av livsmedel.

I fall ditt barn är kräset när det kommer till mat så kanske du får skylla dig själv. Barnens smak beror nämligen på familjen och den matkultur barnet växer upp, enligt ny forskning.

I en dansk studie, "MasseEksperiment 2015", som omfattade 20 000 danska barn i skolåldern har forskarna tittat på barnens matvanor och vilka livsmedel som faller dem i smaken.

I studien fick barnen smaka och lukta på flera olika livsmedel, sedan ombads de att bedöma dem och man beaktade även om barnen smakat på livsmedlet tidigare.

– Vi har fått ny, värdefull kunskap som kan ändra förståelsen för barns matvanor. Barn väljer det de känner till. Men om du visar vägen med nya livsmedel och involverar barnen så kan de lära sig att uppskatta alla typer av mat, säger Michael Bom Frøs, forskare vid Köpenhamns universitet, till DR.dk.

Skillnader i smak mellan könen

Studiens slutsats är att barnen gillade de livsmedel som de kände till från tidigare bäst. Forskarna menar också att barn som smakat på fler olika livsmedel har större chans att utveckla matglädje, skriver norska TV2.

Forskarna bakom studien kom även fram till att det finns skillnader i smak mellan killar och tjejer. Tjejer gillade exempelvis hallon och råa grönsaker bättre än killarna. Killarna å sin sida tyckte bättre om chili.

Enligt studien fanns det ingen större skillnad på matvanorna hos barn i Köpenhamn och på den danska landsbygden, men det fanns två undantag. Sjögräs som används i sushi och mörk choklad gick bättre hem hos barnen i storstaden än hos barnen på landsbygden.

Skolbarn i alla åldrar ingick i studien, men en stor del, 42 procent, av barnen gick i mellanstadiet. Studien är ett samarbete mellan dansk naturvetenskapsfestival, smakforskare vid Köpenhamns universitet och "Smag for Livet".

Så får du ditt barn att äta fler olika livsmedel

Annemarie Olsen, docent i sinnen och konsumentvetenskap vid Köpenhamns universitet och del av ledningen för "Smag for Livet", tipsar på deras hemsida om de bästa sätten att få barn att äta nya livsmedel. Nedan hittar du några av hennes tips till föräldrar som vill att barnen ska lära sig att äta olika livsmedel.

Låt barnet smaka på livsmedel mer än en gång

Det finns stora skillnader mellan hur många gånger barn i olika åldrar måste smaka på ett livsmedel innan de gillar det. Småbarn kan bara behöva prova maten några gånger, medan barn i förskoleåldern kan behöva smaka på maten mellan 8 och 15 gånger innan de accepterar smaken. Äldre barn och vuxna kan behöva upp till 20 gånger.

Ge inte dessert som belöning

Många använder frasen ”äter du upp middagen så får du dessert sen”. Det gör att barnet uppskattar desserten mer och middagen mindre. Maten blir en handelsvara för barnen. Annemarie Olsen menar att man i stället ska ge barnet en verbal belöning och berömma barnet.

Blanda det nya med något bekant

Låt barnet smaka på något den ska lära sig att gilla tillsammans med något som barnet redan gillar och känner till. Ska barnet lära sig äta broccoli kan man exempelvis äta det med smörsås eller ketchup som barn brukar tycka om. Ett annat sätt är att tillsätt grönsaker i andra maträtter som i en pastasås, i tacos eller på en pizza.

Ta hjälp av goda förebilder

Omgivningen påverkar vad barnet äter och smaken påverkas av såväl vuxna som andra barn. Ifall en kompis till barnet kommer på besök och du vet att kompisen älskar en viss typ av mat som det egna barnet inte gillar, kan man använda kompisen som förebild för att få barnet att gilla maten.

Låt barnen delta i matlagning

En tidigare studie har visat att barn som får delta i matlagningen genom att skära upp frukt och grönsaker kommer att äta mer av dem.

Skapa en lugn matstund

Stäng av elektroniken redan en stund innan middagen, så barnet inte måste avbryta något precis när det ska ätas. Skapa en lugn och trevlig miljö för middagen och låt inte stämningen förstöras för att barnet nekar ett livsmedel.

Smak är något man lär sig

Lär ditt barn att smak är något man lär sig. Låt barnet prova exempelvis en grönsak både som rå och tillagad, hel och i mindre bitar. Pressa inte barnet, utan vänta några dagar mellan tillfällena och fråga om barnet vill prova ifall barnet lärt sig gilla livsmedlet.

Lek med maten

Tillåt barnen att leka med maten för att göra det mer spännande för dem. Det finns inte mycket forskning, men erfarenhet kring detta, enligt Annemarie Olsen. Hon säger att leken tar bort en del fokus från maten och ger maten en ny innebörd. Olsen ger som exempel ett fall där en mamma fick sin son att äta broccoli genom att leka att det var träd som dinosaurier åt.