Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studie: Barn mår bra av glada färger

RITA OCH MÅLA. Ta en stund och rita och måla med barnen - både avstressande och roligt för alla!
Foto: Alexander Vickhoff
FÄRGSTARKT. Låt barnens rum bli en härlig färgkaskad.
Foto: Dan Sjunnesson - Studio Ca

"Det tog mig fyra år att måla som Raphael, men en livstid att måla som ett barn."

(Pablo Picasso)

Med de orden inleder Samuel West, psykolog och kreativitetsforskare på Institutionen för psykologi vid Lunds universitet, litteraturstudien ”Barns kreativitet och färgpreferenser”.

En studie han gjort på uppdrag av Beckers.

Och inte helt överraskande visar den att barn gillar glada färger - mycket hellre än vitt och grått.

När mammor och pappor, förskolelärare eller rektorer ska inreda tänker de ofta på vad de själva gillar för färg. I stället för att ta hänsyn till vad barn tycker om.

Glöm vitt och tråkiga bleka färger. Små barns hjärnor mår bra av färg och uppfattar redan som väldigt små olika färger och reagerar positivt på dem.

Enligt studier som West refererar till kan barn redan vid tre-fyra månaders ålder uppfatta olika färger. Även om barn ibland kan ha svårt att säga korrekt färg om man ber dem, ända upp till sex års ålder.

Minskar oro och stress

Vidare har forskning påvisat att spädbarns visuella perception mår bra av att omges av ljusa och glada färger, gärna färger som kontrasterar varandra. Skarpa färger som rött och blått gillar de flesta, men även lila är en favorit.

Och glöm inte att låta barnen få måla och rita med färger också, det kan minska både oro och stress och göra barnen glada.

Så våga tänka skarpa färger och stora kontraster när du ska inreda barnens rum.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!