Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Studentfirande urartade – kvinna attackerade poliser

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
ARKIVBILD. Studentfesten slutade i kaos. Den 20-åriga kvinnan minns inte själv så mycket från händelsen, menar hon.
Foto: PER MAGNUS PERSSON / EXP
ARKIVBILD. Kristianstads tingsrätt.
Foto: JENS CHRISTIAN

Studentfesten i Kristianstad slutade med kaotiska scener i en villaträdgård.

Tre poliser blev både slagna och bitna – och en 20-årig kvinna greps.

Ett halvår senare åtalas nu kvinnan för både sabotage mot blåljusverksamhet och våld mot tjänsteman.

Det var den 19 juni som studenterna i Kristianstad tog sin examen. För de flesta var det ett minne för livet. För den 20-åriga kvinnan blev dagen inte riktigt som hon tänkt sig.

Hon var en av gästerna på sin lillebrors studentfest. Enligt egen beskrivning blev hon kraftigt berusad.

– På en tiogradig skala var det en tia, säger kvinnan i förhör.

Under festen ska brodern plötsligt ha avvikit och tagit sig över till grannens studentfest på andra sidan häcken. Vad som hände där är oklart men plötsligt ska stora delar av sällskapet hamnat i bråk med varandra.

Fullt tumult

Grannarna beskriver det som att brodern kommit över och hotat gästerna.

– Det är fullt tumult. Vi möter 20 personer som springer utmed gatan, vittnar en av poliserna som beordras till platsen.

Flera patruller är till sist involverade i bråket i trädgården. Många skriker och puttar på varandra. Mitt på gräsmattan beskrivs den 20-åriga kvinnans bror ligga utan kläder på överkroppen.

Kvinnan säger i förhör att hon själv inte minns så mycket av händelsen. Poliserna däremot vittnar om att hon var utåtagerande och vägrade lyda polisernas order om att backa undan.

– Jag ville bara fram och se hur min bror mådde, säger kvinnan själv.

Under det fortsatta tumultet lyckas hon sparka två av poliserna på benen, riva en annan av poliserna på armen och dessutom spotta en polis i ansiktet, enligt misstankarna.

Kvinnan omhändertas

Enligt polisens rapportering har kvinnan även skrikit och varit hotfull. Poliserna vittnar om att hon ropat att de var horor och att de borde ta livet av sig.

När det hela lugnat ner sig omhänder togs den 20-åriga kvinnan enligt lagen om berusade personer, LOB. Hon sattes i fyllecell för att nyktra till.

Nu åtalas kvinnan för vid Kristianstads tingsrätt för flera brott. Det gäller brott mot blåljusverksamhet, våld mot tjänsteman i flera fall samt ofredande. 

På flera bilder som tagits på sjukhuset ser man stora blåmärken på polisernas både armar och ben. Två av poliserna har krävt skadestånd på vardera 5 000 kronor för kränkning. Den tredje polismannen kräver 10 000 kronor enligt samma motivering. 

SE FLER NYHETER: Region Blekinge inför nya coronarestriktioner

Besöksförbud på Blekingesjukhuset och munskydd i kollektivtrafiken införs