Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studenternas nödlösning – bussar i stället för flak

Bara Nyheter: Partybussar istället för studentflak.
Tess Andersson, 17, är sistaårselev på Procivitas i Helsingborg.Foto: Privat
Arkivbild. Att åka ”russebuss” hör till den Norska studenttraditionen.Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Coronakrisen har gjort att Sveriges gymnasieelever fått hitta nya lösningar på hur de ska fira studenten.

Nu vill flera avgångsklasser i Helsingborg ersätta den traditionsenliga flakåkningen med att åka partybuss.

– Det bidrar inte till någon större folksamling eftersom man inte kan se in i bussarna, säger studenten Tess Andersson, 17, som är ansvarig för att boka buss till sin klass.

Under de senaste veckorna har Sveriges kommuner tagit tuffa beslut om hur man ska hantera studentfirandena under coronakrisen. Många studenter har samtidigt arbetat febrilt med att hitta olika lösningar på hur man kan fira ändå.

I Helsingborg har man bland annat tagit beslut om att studenterna inte får springa ut från terasstrapporna och flaken har förbjudits. 

Flera klasser runtom i Sverige försöker nu hitta lösningar på problemen som uppstått, bland annat i Helsingborg, där flera avgångsklasser nu vill ersätta flakåkningen med bussar, vilket Helsingborgs Dagblad var först med att skriva om.

Tess Andersson, 17, går sista året på Procivitas gymnasium i Helsingborg och berättar att idén spritts i svenska studentgrupper på sociala medier.

Inspirationen kommer från Norges traditionella ”russebussar”.

– Det har ju snackats om det bland studenter och många har lagt upp det i olika studentgrupper som ett bra alternativ. Det bidrar inte till någon större folksamling eftersom man inte kan se in i bussarna och ta bilder och så vidare, och på så vis blir det ingen smittspridning, säger Tess Andersson.

Arkivbild. Här är en annan norsk russebuss.Foto: MARTIN VON KROGH

Kostar mindre än flak

I Helsingborg har man tagit beslut om att det blir klassvisa avslutningar där man ska förhålla sig till rådande restriktioner. Dessutom planeras ett större gemensamt firande för 2020:s studenter under hösten eller vintern.

– Studenter i hela Sverige samlas ju kring detta på sociala medier och har lagt ut de bästa lösningarna för allting, hur man ska fira, utspringet och allt sådant. Man hjälps åt. Alla vi studenter är i samma sits och det är ett stöd att känna att man inte är ensam, säger Tess Andersson.

Hennes klass är just nu mitt uppe i processen att boka en buss. De är 30 personer som ska åka i bussen som har plats för 50 personer.

– Så det finns gott om utrymme. Både sittplatser och bord så man kan mingla lite. Det blir väldigt personligt, det är bara vi i klassen som åker. Som jag förstått det så hämtar bussen oss vid något ställe och sedan tror jag den kör en liten rutt eller så står den stilla, säger Tess Andersson.

Studenter i hela Sverige försöker just nu komma på sätt att fira trots coronapandemin.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Skolan har sett till att avgångsklasserna springer ut vid separata tider så även om alla klasser skulle boka bussar, så kommer det inte heller bli massor av bussar i trafiken samtidigt, menar hon.

– Man åker ju bara en stund efter sitt utspring. Det blir bara för oss i klassen. Vi kommer bara gå på och gå av och inte vara ute bland folk, säger Tess Andersson.

Hon berättar att det kommer bli mycket billigare att åka buss än flak. De har redan betalat för hyrnigen av flak, vilket kostade 1000 kronor per person. Det här kommer kosta runt 300 till 400 kronor per person, säger hon.

”Viktigt att ha en försiktighet i situationen”

Det är oklart hur många klasser i Skåne som går i liknande tankar.  Just nu vet Tess Andersson bara att en annan klass på hennes skola är på gång med att boka, även om merparterna av klasserna visat intresse för att boka buss i stället för flak.

– Sedan vet jag inte hur stort utbud det finns av just partybussar. Jag tror absolut att det finns en del intresse. De bolagen jag har haft kontakt med säger att bussarna går åt rätt snabbt så jag antar att de får många förfrågningar, säger Tess Andersson.

– Nu är alla i samma situation och alla försöker göra så att det ändå bli bra och detta är ett bra alternativ, fortsätter hon.

Precis som kring mycket annat vid studentfirandet är skolan är inte involverad i planeringen. Det är något som studenterna sköter själva. Helsingborgs gymnasiechef Christian Olsson säger till HD att det låter som ”en form av privat tillställning”.

Han tror inte att bussarna kommer orsaka folksamlingar men att han vädjar till studenterna att de är försiktiga och ser till att hålla avstånd till varandra och inte blir för många.

– Jag tycker att det är viktigt att ha en försiktighet i situationen som vi är i med pandemin, och samtidigt förstår jag att man vill försöka hitta sätt att fira tillsammans, säger Christian Olsson till HD.

TV: Inget traditionellt studentfirande i år

Det traditionella studentfirandet ställs in i många av ladets kommuner på grund av coronaviruset. Såhär säger några studenter om detta.