Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studenten Lilly, 25, vill resa monument – över torkan

Lilly Olofsson, 25, konststudent från Färjestaden på Öland. Foto: Privat
Förra sommarens torka krävde extrema åtgärder, däribland en helikopter från försvaret som vattenbombade marken. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Stora markområden har brunnit, djur har nödslaktats och skördar har gått förlorade.

Efter förra sommarens torka vill studenten Lilly Olofsson, 25, resa ett monument – till minne av sommarens torka.

– Många vill inte tänka på det, men vi måste tänka på det. Det drabbar oss alla, säger hon.

Flera somrar i rad har Öland drabbats särskilt hårt av torka. Förra sommaren lamslog torkan stora delar av landet – och 85 kommuner utfärdade bevattningsförbud.

Samtidigt gick bönder miste om skördar, skogar stod i lågor och djur nödslaktades.

Situationen på Öland har tagit hårt på konststudenten Lilly Olofsson, 25, från Färjestaden.

I ett skolprojekt har hon nu tagit fram idén att upprätta ett monument över sommarens torka och vattenbrist, vilket Sveriges Radio P4 Kalmar var först med att uppmärksamma. Om allt går enligt plan kan det upprättas på Granuddens badplats i Färjestaden.

– Det skulle passa eftersom Öland redan har många monument och jag tänker att vi borde se torkan som en historisk händelse, säger hon.

Vill använda kalksten

I ett första steg har hon tagit kontakt med Mörbylånga kommun, men hur ett eventuellt monument skulle se ut har Lilly Olofsson inte bestämt än. 

Men hon har idéer.

– Jag är intresserad av att använda material som är öländskt, så jag har tänkt mycket på kalksten. Sedan hade det kunnat vara intressant att placera något i vattnet som blir mer synligt när vattennivån är lägre och mindre synligt när det stiger, berättar hon.

– Jag vill belysa att vi måste se det här från flera perspektiv än ett. Det är så vattenfokuserat nuförtiden, trots att det är en bristvara.

Lillys skiss över hur monumentet kan se ut när det står klart.Foto: Privat

”Jag låter inte vattnet rinna”

Det är inte helt oviktigt i sammanhanget att Lilly Olofsson är uppvuxen på Öland.

Där har hon sett torkans effekter på nära håll och turismen som tenderar att förbruka vatten i överflöd. Det gör också att hon är mer sparsam än de flesta, tror hon.

– Det är smågrejer, man har fått växa upp annorlunda här. Jag låter inte vattnet rinna när jag borstar tänderna och jag ställer in vattenflaskor i kylen i stället för att låta det rinna ur kranen för att bli kallt. Det kan nog vara lite skillnad.

Med sitt projekt vill hon att vattenbristen och torkan ska bli något som ingen glömmer bort.

– Många vill inte tänka på det, men man måste tänka på det. Det drabbar oss alla. Naturen är starkare än människan, det är viktigt att komma ihåg.