Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Studenten Felicia om Jodel: "Är väldigt anonymt"

– Det är väldigt obehagligt, säger studenten Felicia Flyman som ofta använder appen.
Foto: Privat
Nu har ett otäckt hot via den anonyma anslagstavlan fått Lunds universitet att stänga all verksamhet under måndagen.
Foto: Jens Christian

Appen Jodel har på kort tid blivit väldigt populär bland svenska studenter.

Nu har ett otäckt hot via den anonyma anslagstavlan fått Lunds universitet att stänga all verksamhet under måndagen – av rädsla för ett attentat.

– Det är väldigt obehagligt, säger studenten Felicia Flyman som ofta använder appen.

Oftast är det skämt, vardagsgrejer eller kärleksförklaringar som dyker upp i den anonyma appen Jodel.

Den fungerar som en anonym anslagstavla, där den som skriver når alla andra användare inom en radie på tio kilometer.

Appen har på kort tid fått över 100 000 användare och antalet ökar snabbt. Särskilt populär är Jodel bland studenter, och på de svenska universiteten har den spridit sig snabbt.

"Obehagligt"

Under söndagen postades ett mycket skrämmande meddelande i Lund:

"Några av er är ok. Gå inte till Universitetet imorgon om ni är i Lund. Kolla nyheterna imorgon morgon. Så länge jodlare"

Texten, som skickats ut via appen, är en kopia av den som postades natten före skolskjutningen i Oregon den 1 oktober. Där dödades tio personer – skytten inräknat.

– Det är väldigt obehagligt eftersom man har sett nyheterna om vad som hände i USA, men samtidigt tog många det som ett skämt, säger Lundstudenten Felicia Flyman.

Lunds universitet har beslutat att stänga all verksamhet under måndagen av rädsla för ett attentat.

– Nu skrivs det mycket om att man vill ha fast den som har gjort det eftersom man är orolig att problemet bara skjuts fram och universitetet fortsätter att hålla stängt.

"Väldigt anonym"

Felicia Flyman berättar att det mest är skämt och pluggdiskussioner som skrivs på Jodel.

– Det fungerar så att jag beroende på var jag är kan se vilka som skriver i appen i min närhet. Men jag kan inte se vem som skriver, allt är väldigt anonymt, säger studenten Felicia Flyman.

Bakom succén står den 24-årige vd tyske Alessio Avellán Borgmeyer, grundare av Jodel.

Vi har över 100 000 registrerade användare hittills och runt 40 000 nya användare kommer dagligen. Vi är överväldigade av massorna, sa han i en intervju med Der Spiegel i våras.

Appen startades 2013 och har huvudsakligen spridits genom rekommendationer från användare till nya användare. Det finns även uppgifter om att Jodel aktivt arbetat med rekryterare vid universiteten i Lund och Uppsala.

Försvarar Jodel

Meddelande med samma budskap som det i Lund ska tidigare ha spridits från det aktuella kontot även i Uppsala och Göteborg. Men där har det inte fått samma spridning. Anledningen är Jodels självsaneringsfunktion.

– Det är ett väldigt självsanerande system eftersom om det finns up- och downvotes. Får ett inlägg fem downvotes så försvinner det från flödet. De här inläggen har publicerats i Uppsala och Örebro tidigare, men där har de nedröstats så snabbt att de inte fått genomslag, säger Casper Danielsson som är webbredaktör på Lundagård, Lunds universitet studenttidning.

Han berättar att Jodel blev enormt populärt bland Lunds stundenter i våras.

– Det blev riktigt stort i början av april i år. Det kom från ingenstans och exploderade.

Casper Danielsson tycker trots hotet att Jodel överlag har betydligt fler positiva sidor än negativa.

– Det är en väldigt fin stämning på Jodel. All skit försvinner väldigt snabbt. Det är fritt från uthängningar och hat. Det var kanske därför det här hotet togs på så stort allvar, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!