Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studenten Ellen blåstes av fräck Swish-bedragare

Ellen Jonsson, 24, blåstes på 22 000 kronor.
Foto: Privat
Här tas pengar ut från 49-åringens konto.
Foto: Polisen
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Blåsningen var ett ögonblicksverk och studenten Ellen Jonssons kunde bara se på när hennes konto länsades.

Den fräcka Swish-bedragaren slog till när hon försökte sälja sin bil.

– Man skäms ju jättemycket, säger hon. 

September 2017 och Ellen Jonsson, 24, var nybliven student. 

Hon var mitt i flytten till Kalmar och försökte göra sig av med sin bil när hon blev uppringd av en man som var intresserad av fordonet.

– Vi kom överens om betalning till mig via Swish. Jag tyckte det var märkligt att han inte ville kolla på bilen, jag borde kanske ha reagerat på det. Men han sa att han behövde en bil akut, säger Ellen Jonsson.

Godkände med sin dosa

På det femte samtalet släppte Ellen Jonsson garden. Spekulanten skulle swisha henne 59 000 kronor för bilen. 

Bedragaren berättade att eftersom det rörde sig om en större summa pengar var det krångligt att föra över allt på en gång.

– Jag var inte så insatt i hur det fungerade. Han behövde ta kontakt med sin bank och sa då att jag behövde godkänna med min bankdosa, säger hon.

Ellen Jonsson letade fram bankdosan och hon hjälpte bokstavligt talat bedragaren att ta kontroll över hennes bankkonto.  

Hon läste upp sifferkombinationen som displayen visade flera gånger för honom.

– Jag trodde jag godkände en överföring. I stället hjälpte jag honom att logga in och installera mitt bank-ID på sin telefon. Sen sa han att han var tvungen att ringa banken. 

22 000 borta

Omedelbart efter fick Ellen Jonsson en notifikation på sin telefon om att hennes bank-ID hade ändrats. Då gick det upp för henne att hon blivit lurad och när hon väl kom in på sin bank igen var 22 000 kronor borta. Allt hon hade tillgängligt på konton försvann.

– Man skäms ju jättemycket, säger Ellen Jonsson.

– Jag ringde direkt till min bank och spärrade allt. Jag trodde inte att polisanmälningen skulle leda någonstans, men de lyckades spåra kontot.

Den dömde mannen.
Foto: Polisen

Man dömts

Och nu har en gärningsman dömts på flera åtalspunkter. Ellen Jonsson var inte ensam om att bli av med pengar. 

I den stämningsansökan Thorbjörn Sjöberg lämnat in till Malmö tingsrätt åtalas en 49-årig man för åtta bedrägerier. 

Tillvägagångssättet var likartat. Gärningsmannen ringde upp personer som lagt upp en Blocket-annons och försökte få till en snabb affär. Offren lurades till att öppna upp sitt bankkonto i tron om att göra en affär. I stället länsades konton och vid ett tillfälle fick mannen ett lån beviljat.

Den 49-årige mannen fick in 167 000 kronor på sitt konto. Men det är inte bevisat att den är den 49-årige mannen som varit i kontakt med offren. Den dömde mannen hävdar att han kommit i kontakt med en annan person som behövt låna hans konto. 

Även om pengarna i samtliga fall kommit in på XX bankkonto är det, i avsaknad av annan bevisning, inte styrkt att han gjort sig skyldig till bedrägeri.

Den dömde 49-åringen.
Foto: Polisen

Därför döms mannen för penningtvättsbrott. Tingsrätten anser att han borde förstått att pengarna kommer från brott. 

Särskilt tydligt blir detta efter det samtal han uppger sig ha fått från en kvinna som kände sig lurad och ville ha sina pengar tillbaka.”

Får tillbaka pengar

Kvinnan han var i kontakt med var Ellen Jonsson som efter bedrägeriet ringde upp den man som lurat henne att öppna upp sitt bankkonto.

– Jag ringde upp honom direkt. Då sa han att jag skulle få tillbaka mina pengar, säger Ellen Jonsson.

Men sen hörde hon inte av den nu dömde mannen. Nu, ett år senare, får hon tillbaka de 22 000 kronor som stals från henne, när domen vinner laga kraft. 

– Det känns jätteskönt och jag tycker det är bra att han döms och att rättssystemet fungerar, säger Ellen Jonsson.

– Den här mannen tog reda på mitt personnummer och visste vem jag var. Det tycker jag är obehagligt. Det går inte skydda sig helt, men jag är mycket mer noga att inte ge ut mitt personnummer i dag. 

Så skyddar du dig mot bedragarna

Trots att polisen gått ut med fler varningar om bank-ID-bedrägerier skjuter anmälningarna i höjden. 

Tillvägagångssättet skiljer sig, men grunden är densamma: bedragaren vill ha kontroll över ditt bank-ID för att länsa bankkontot.

Polisen har i flera omgångar flaggat för att bedragarna som ringer utger sig för att komma från polisen eller banken. 

Polisens bedrägeriexpert Jan Olsson har tidigare berättat om bedragarnas metoder. 

– De säger åt dig att logga in med ditt bank-ID så att de kan spärra ditt kort. I det här läget har bedragaren redan surfat in på bank-ID på sin dator och lagt in ditt personnummer. När du ska logga in så trycker de "enter" och skickar i väg ditt personnummer till bank-ID. Så när du skrivit in personnummer och lösenord så loggar du i stället in busen, har han sagt till Dina Pengar.

När bedragaren väl fått tag på ditt bank-ID går det inte att skydda sig. Men om du inte, omedvetet, samarbetar med den som vill åt ditt bank-ID riskerar du inte att förlora pengar.

– Oavsett vem som ringer, säger de åt dig att logga in på ditt bank-ID så är det en bedragare, säger Jan Olsson.

Att fälla bedragaren i domstol för bedrägeri är ofta svårt – desto lättare är det att penningtvättsbrott. Polisen kan se hur pengarna hanterats och vilka automater som använts för att ta ut pengarna. 


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!