Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Student rånades och slogs till marken: ”Det blev svart”

Studenten uppgav att han blivit av med sin hatt och solglasögon under tumultet och att dem borde ligga kvar på brottsplatsen. Patrull hittade även dem på brottsplatsen.
Foto: Polisen
23-åringen ska enligt åtalet ha tvingats ge 60 000 kronor till 21-åringen och mannen som utgav sig för att heta ”Emil”.
Foto: Polisen

När den 21-årige mannen tillsammans med en ytterligare brutalt rånade en student i Helsingborg i augusti var det inte första gången.

Några månader tidigare misstänks han för att ha rånat en 23-årig man i Helsingborg och ungefär samtidigt sökte hans flickvän vård för en misstänkt misshandel.

Nu åtalas 21-åringen och ytterligare en man för två fall av rån vid Helsingborgs tingsrätt. 

Den 23-åriga mannen hade blivit bekant en ny kille i Helsingborg. De hade träffats flera gånger på krogen och killen hade presenterat sig som ”Emil”.

En kväll i juli ville ”Emil” träffa 23-åringen ensam i hans lägenhet. Trots att önskan för 23-åringen verkade konstig, gick han med på att träffas. 

Tillsammans med en ytterligare en person, en 21-åring, började ”Emil” bete sig hotfullt inne i lägenheten, säger 23-åringen i förhör.

De båda männen ska ha hållit en kniv mot honom och bett honom ta fram sin bankdosa. Samtidigt ska 21-åringen enligt åtalet ha ansökt om lån på hans mobiltelefon. 

Genom hot ska gärningsmännen därefter ha tvingat ut 23-åringen ur lägenheten för att förmå honom att ta ut 15 000 kronor från sitt bankkonto och att därefter swisha stora summor pengar till gärningsmännen. 

Enligt uppgifter i förhör ska 23-åringen ha förlorat 60 000 kronor den natten.

Känner sig paranoid

När de flera timmar senare lämnade 23-åringen ska ”Emil” ha sagt att han skulle spränga 23-åringens lägenhet om polisen fick veta något. 

23-åringen mår i dag mycket dåligt. Han var först rädd för att anmäla och beskriver i förhör att han har sömnsvårigheter och känner sig rädd och paranoid.

Polisen fick aldrig reda på vem ”Emil” är. Den andra gärningsmannen, en 21-årig man, nekar i förhör till brott. 

Några dagar senare sökte 21-åringens flickvän vård för misshandel på akuten i Helsingborg. Hon ville inledningsvis inte polisanmäla händelsen eftersom hon var rädd för pojkvännen. Ändå berättade hon om våldet och att 21-åringen bitit och slagit henne. 

Och till slut blev det en anmälan.

23-åringen ska enligt åtalet ha tvingats ge 60 000 kronor till 21-åringen och mannen som utgav sig för att heta ”Emil”.
Foto: Polisen

Glasögonen försvann: ”Det blev svart”

Några veckor senare hade en 32-årig student jobbat sent en onsdagskväll och skulle ta sig uppför Kärnantrapporna i Helsingborg när tre män enligt åtalet kommit fram och på bruten svenska började prata med honom.

En av männen var 21-åringen.

Studenten tyckte först att männen var trevliga. Men snart blev de påhängsna och ville att han skulle köpa narkotika, säger han i förhör.

– Jag tror att de blev arga för att jag inte ville köpa, eller inte arga kanske, men de slutade inte insistera typ.

Han minns att de bad honom följa med till ett träd längre bort. Han säger i förhör att han kände sig hotad och inte vågade göra annat än att följa med.

Enligt åtalet stod männen vid trädet där studenten försökte avleda dem genom att prata om månen när någon plötsligt slog honom i ansiktet. Därefter ska han ha fått fler slag. En person ska ha ryckt i hans väska så att han trillade framlänges. Han ska ha blivit knäad i ansiktet och när han var på väg att ställa sig upp sparkad i magen.

– Det kändes som att det var koreograferat, säger han i förhör.

Männen tog hans väska med laptop, airpods och kontanter och sprang från platsen. Studenten hade tappat sina glasögon och såg ingenting. Han försökte springa efter gärningsmännen men förlorade dem ur sikte.

Sedan ringde han polisen.

Bild på studentens solglasögon som låg kvar på brottsplatsen.
Foto: Polisen
Studenten uppger i förhör att han blivit bestulen på en påse cashewnötter. Inringat i rött syns en påse cashewnötter samt lösa cashewnötter på marken.
Foto: Polisen

Polisen var snabbt på plats

Polisen anlände till platsen och anträffade studenten och ett vittne som kunde peka ut i vilken riktning gärningsmännen sprungit. I ett buskage hittades studentens dator och ett stenkast därifrån gömde sig 21-åringen och en av de andra männen bakom ett cykelställ. Båda var mycket andfådda.

I polisbilen sa de att de varit på promenad.

Männen nekar båda till brott. De åtalas nu i Helsingborgs tingsrätt för rån. 

FLER NYHETER: Inrikesministern kommenterar nya listan på utsatta områden

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!