Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Striden över – alliansen tar över Region Skåne

Redan under valnatten bjöd Henrik Fritzon, (S), in till samarbete med L, C och Kd men får med stor sannolikhet nej.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Carl Johan Sonesson (M), räknar med att alliansen tar över makten i Region Skåne med sina 40 procent av rösterna.Foto: ERIK BERG

För andra gången får Socialdemokraterna i Region Skåne nobben. Henrik Fritzons trevare om ett blocköverskridande samarbete avvisades direkt.

– Vi kommer att styra som det största blocket, säger Carl Johan Sonesson, moderat och regionråd.

Efter förra valet blev det rödgröna största blocket i Region Skåne. I dag är läget det omvända.

- Den räkning som är gjord på natten visar att alliansblocket blir större än det rödgröna blocket och det kommer inte räkningen på onsdag ändra på, säger  Henrik Fritzon (S), ordförande i regionstyrelsen.

Men det är ingen egen majoritet.

"Svagt styre"

Alliansen fick 40,7 procent av rösterna. Det rödgröna blocket fick 38 procent. SD ökade med 5,2 procent till 19,8 procent.

- Alliansen kan ta över om de vill . De kan åtminstone bli valda till att göra det. Men samtidigt skulle det vara ett väldigt svagt styre, säger Henrik Fritzon.

KvP: Men om man är störst så är man väl ändå störst?

Jodå, de är ett större block än vi. Det är egentligen samma situation som vi är i nu.  Vi ansåg redan för fyra år sedan att man borde ha ett blocköverskridande styre men det var inte möjligt då, säger Henrik Fritzon.

Kristianstadsbladet uppger att Fritzon redan under valnatten skickade sms till L, C och Kd och bjöd in till samtal.

Men inte heller den här gången tycks det vara möjligt att förverkliga den planen. För andra gången avvisas förslaget.

"Fritzon drar en penna"

Det framgår tydligt när Kvällsposten talar med Carl Johan Sonesson, (M), regionråd. Partierna inom alliansen förefaller redan vara överens.

Han räknar med att ta över från Fritzon som ordförande i regionstyrelsen.

– Vi kommer att styra som det största blocket, vi kommer styra precis på samma sätt som Fritzon har gjort hittills och vi kommer att förhandla utan SD och utan de rödgröna, säger han.

Henrik Fritzon har dock en invändning. Han hävdar att allianspartierna inte kan få majoritet i de mindre nämnderna.

– Fritzon drar en penna genom att säga att vi behöver SD:s stöd. Enda sättet för dem att fälla vår budget är om de enas och lägger fram en gemensam med SD. Vi behöver inte SD:s aktiva stöd, men det gör de, säger Carl Johan Sonesson.