Den 14 januari 1972 dog Fredrik IX av Danmark. Då tog hans äldsta dotter Margrethe över tronen. Sedan dess har hon suttit där.
Men 31 år tidigare, när drottning Margrethe föddes, var hennes roll som blivande regent långt ifrån självklar. Enligt den dåvarande tronföljdsordningen var det bara män som kunde ärva tronen.
Då Margrethe inte hade några bröder förutsatte alla att hennes farbror, prins Knud av Danmark, en dag skulle ärva tronen.
Men i Danmark fanns det en hel del tveksamheter gentemot prins Knud och hans äldsta son Ingolf. De ansågs vara lite tafatta och många oroade sig för att kungahusets popularitet skulle dala om den delen av familjen skulle ta över tronen.
Därför startades det en process 1947, när drottning Margrethe var sju år gammal, med målet att hon en dag skulle ta över som regent efter sin far.
– Det var verkligen inte en idé som kom från kung Fredrik utan från dåtidens politiker. Han var en traditionell man som nog hade ställt in sig på att det var hans brors släkt som skulle få ärva kronan, säger Dorthe Gad Thuemoes som för två år sedan gjorde dokumentären ”Frederik IX”.

Prins Knuds begäran
Prins Knud var inte nöjd med förslaget. I ett möte med regeringen uttryckte han sitt ogillande.
– Med anledning av att regeringen i dag har lagt fram ett lagförslag med avsikten att ändra i tronföljdslagen från den 31 juli 1853 önskar jag uttala att en sådan ändring enligt min uppfattning strider mot de fördrag och konventioner som utgör den rättsliga grunden för tronföljdslagen. På mina egna, och mina söners, vägnar begär jag därför att mitt skriftliga förbehåll mot ändringen läggs till i statrådets protokoll, sa han enligt dokumentären.
Enligt historikern och författaren Bo Lidegaard visste han troligen att slaget var förlorat. Han skulle inte bli kung.
– Det viktigaste för honom var att kunna visa sina söner att han formellt hade protesterat mot processen, säger Bo Lidegaard till DR.
Det krävdes en folkomröstning och två parlament för att få igenom förändringen. 1953, sex år efter att processen hade startats, var ändringen genomförd.
– Det var självklart en fråga som skulle avgöras enligt konstens alla regler och så blev det också. Men det var självklart inte helt enkelt för min farbror, verkligen inte, säger drottning Margrethe i dokumentären ”Frederik IX”.

”Fick tårar i ögonen”
Men inte ens efter att lagändringen hade gått igenom var det säkert att Margrethe skulle bli drottning.
Den nya lagen godkände en kvinna som regent, men bara om det inte fanns några män inom syskonskaran att tillgå. Margrethe hade vid det laget två småsystrar, men om hon fått en lillebror hade han blivit regent.
Så sent som 2009 ändrades lagen till att det alltid är den förstfödda som ska ta över tronen.
Kung Fredrik och drottning Ingrid hade förhoppningar om att få ett barn till, men efter stora problem under tidigare graviditeter avråddes de från att skaffa ett barn till och det rådet följde de.
Den dag det stod klart att Margrethe skulle bli drottning hände något som i efterhand har visat sig betyda mycket för henne. Av sin pappa kungen fick hon en brosch som liknade en hästsko. Det framställs i dokumentären ”Frederik IX”. När drottning Margrethe fick se scenen under en förhandsvisning brast det för henne.
– Då fick hon tårar i ögonen, säger producenten Dorthe Gad Thuremose.

Första regerande drottningen på 600 år
– Kung Fredrik är död. Länge leve drottning Margrethe!
Dagen efter pappans död utropades Margrethe till drottning av den dåvarande statsministern Jens Otto Krag från balkongen på Christiansborgs slottsplats i Köpenhamn.
Margrethe blev då Danmarks första regerande drottning på närmare 600 år. Som valspråk valde hon ”Guds hjälp, folkets kärlek, Danmarks styrka”.
Efter 50 år på tronen är det ingen som kan klaga på drottning Margrethes engagemang för Danmark och för det danska kungahuset.
Det är också det hon vill ta med sig och bli ihågkommen för. Att hon har ansträngt sig.
– Det tycker jag är väldigt viktigt. Att anstränga sig är att använda det man har i sig, och det skiljer sig mycket, säger hon i en intervju med magasinet ”Søndag”.
– Man ska koncentrera sig på sina uppgifter och bidra med vad man kan i enskilda situationer. Det gäller inte bara i stora och historiska ögonblick utan även i vardagen. Bara man anstränger sig har man kommit långt.

”Uppdraget är för livet”
I Danmark har man under flera år ställt sig frågan hur längre drottning Margrethe orkar sitta på tronen. När lämnar hon över till kronprins Frederik.
Men drottning har gång på gång förklarat att plikten kommer före allt annat. Drottningen är regent ända in i hjärtat. Och hon har inga planer på att abdikera.
Redan för 30 år sedan skrev hon i boken ”Drottning i Danmark” att ”Min grundläggande inställning är den att man sitter på livstid! Naturligtvis har det sina problem för en kronprins att vänta”.
I en intervju med Kvällsposten häromåret höll hon fast vid sin ståndpunkt. Det finns inget som skulle få drottningen att ompröva den inställningen.
– Inte som jag kan föreställa mig, nej, men kanske om jag blev alldeles hopplöst sjuk. Min inställning är att sitta på livstid. Uppdraget är för livet, sa hon då.
Men åldern, och det hårda arbetet hon lägger ner, börjar ta ut sin rätt.
– Jag orkar inte fysiskt lika mycket som tidigare. Man går långsammare och trapporna känns högre. I spegeln ser man att åren har gått och inte utan spår, men egentligen känner jag min inte speciellt olik hur det var för tio år sedan, även om jag är en gammal gumma, säger drottning Margrethe.