Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Striden efter Danmarks lockdown: ”Redo störta”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Mette Fredriksen (S) är Danmarks statsminister.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Danmarks befolkning är hungrig på att återgå till en mer normal vardag.

Regeringen ska ge sitt besked om eventuella lättnader av restriktionerna på onsdag.

Men en stor politisk debatt har redan blåst upp i landet inför beslutet.

– Jag är redo att störta regeringen, du behöver inte fråga mig det två gånger, säger Sophie Løhde, Liberala partiet Venstres talesperson.

Sedan i julas har Danmark varit nedstängt för att minska spridningen av corona i landet. 

Nu väntar Danmarks regering på att få ta del av en ny expertrapport under måndagen. Den ska visa huruvida det går att lätta på landets coronarestriktioner som gäller fram tills den 28 februari. 

På tisdag har alla partiledare i folketinget bjudits in för att diskutera rapporten och det märks att många är hungriga på en mer normal vardag, skriver danska TV2.

”Ta bort begränsningar”

Därefter – på onsdag – ska danska regeringen presentera vilka beslut som ska tas för landets begränsningar. 

Nästa vecka kommer det att handla om hur vi korrekt kan ta bort några av begränsningarna. Kanske regionalt. Mer om det i morgon (måndag, red.), När experterna har beräknat antalet och möjliga scenarion”, skriver Mette Frederiksen, Danmarks statsminister, på Facebook under söndagen

Eftersom landets nedstängning har inneburit en avsevärd minskning av antalet nya coronafall vill flera politiska partier öppna upp igen, skriver BT.

”Säker och snabbt vaccin, effektiv testning och att vi fortsätter att följa gällande begränsningar. Det är vägen till en säker återöppning så snart som möjligt, där hälsovården kan hålla jämna steg och samhället börjar öppna sig igen” skriver Magnus Heunicke, Danmarks hälsominister, på Facebook under söndagen.

Sophie Løhde är Liberala partiet Venstres talesperson.
Foto: Pressbild

Stort motstånd

Flera partier har krävt av regeringen att de ska få mer insikt i deras planer, något stödpartierna Radikale Venstre (RV) och Socialistiskt Folkeparti (SF) meddelat tidigare. 

Detta efter att de ifrågasatt flera av regeringens beslut under coronapandemin. Exempelvis när danska regeringen krävde att alla skolelever behövde testas för coronaviruset minst två gånger i veckan i förra veckan, något som väckte stort motstånd bland partierna. 

SF:s partiledare Pia Olsen Dyhr kräver att regeringen ska öppna upp samhället igen. De kan heller inte utesluta att de kan komma att använda sin majoritet mot regeringen.

– Det beror lite på vad Statens Serum Institut (SSI) och Socialstyrelsen framför i det sammanhanget, har hon tidigare sagt till Berlingske

Mette Fredriksen (S) är Danmarks statsminister.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Redo att störta regeringen”

Liberala partiet Venstres talesperson Sophie Løhde går på samma linje. 

– Vi är stora anhängare av testning och för att utöka testkapaciteten. Men jag måste också säga helt klart att vi inte kan vänta på att regeringen staplar flera miljoner veckotester på fötterna innan vi kan göra en gradvis öppning av Danmark. Det fungerar helt enkelt inte, säger hon till Berlingske och fortsätter.

– Jag är redo att störta regeringen, du behöver inte fråga mig det två gånger.

Regeringen ska på onsdag dra slutsatser hur snabbt och hur mycket samhället kan öppnas igen – om det överhuvudtaget går – utifrån expertrapporten.

Magnus Heunicke är Danmarks hälsominister.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Många fler utbrott”

Enligt den danska politiska analytikern Hans Redder kan ett beslut om att stärka landets coronarestriktioner innebära en stor debatt i landet.

– Då kommer de borgerliga partierna att argumentera för att det på grund av alla möjliga andra överväganden – som ekonomi och barns välbefinnande – finns utrymme att öppna upp mer. Under hela tiden kommer regeringen att agera mer försiktigt, säger han till TV2.

Det som bland annat diskuteras av regeringen är huruvida skolverksamheten, varuhusen, utomhusaktiviteter och sporten ska hållas öppna eller inte. 

Jens Lundgren är professor i infektionssjukdomar vid Rigshospitalet. Han hjälper regeringen med råd kring coronafrågor och restriktioner.

– Om vi ​​gör mycket stora initiativ där vi ger människor möjlighet att träffas kommer det att bli många fler utbrott. Det kommer att bli olyckligt eftersom det i slutändan kommer att försena den verkliga omvälvningen som kommer när vi har tillräckligt med vacciner för att vaccinera hela befolkningen, säger han till TV2.

SE FLER NYHETER: Därför har Danmark vaccinerat större andel

3,9 procent av svenskarna har vaccinerats – i Danmark 6,1 procent

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!